Цялостен преглед на ползите от куркумин

Куркуминът е универсална добавка с голямо разнообразие от ползи. Този пост ще направи цялостен преглед на ползите от куркумин. Куркумата се използва от хиляди години в Азия. Куркума е решението на индийската медицина да се превърне в широк спектър от медицински проблеми, от главоболие до коремни болки. Куркума получава своя жизнено жълто-оранжев цвят от активната си съставка куркумин, която е истинската звезда на шоуто, известна със своите магически антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Хроничното възпаление играе ключова роля в различни заболявания като диабет, рак, артрит, болест на Алцхаймер и сърдечно-съдови заболявания. Ползите от куркумин включват подобряване на системните маркери на оксидативния стрес и намаляване на възпалението.

Какво е куркумин?

Куркума, най-често известен като подправка, намираща се в къри, е известен не само с вкуса си, но и с многобройните си ползи за здравето. Куркумата съдържа няколко основни съставки, известни като куркуминоиди, които обикновено съставляват около 3% от теглото си в търговски достъпни препарати. Известно е, че куркуминът е най-активният фитохимик от четирите куркуминоиди, открити в куркуми. Куркуминът съставлява 77% от куркуминоидите. Останалите три компонента обикновено се съдържат в 17% дезметоксикуркумин, 3% бисдеметоксикуркумин, а останалите, четвърти по-скоро идентифициран куркуминоид, циклокуркумин. Сред многото ползи от куркумин, повечето хора вече знаят, че куркуминът е чудесен за намаляване на всички видове възпаления. Това също е чудесно за рак и е добро за детоксикация (тежки метали и флуорид).

Топ 7 ползи от куркумин

Куркуминът е мощен противовъзпалителен и антиоксидант с разнообразни потенциални ползи за здравето. Ето ви 7-те предимства на куркумин:

  • Куркуминът като противовъзпалително средство.

В продължение на векове куркумата се използва в индийската холистична лечебна практика, особено за нейните противовъзпалителни ползи. Тези свойства идват от фитохимикали, известни като куркуминоиди. Голяма част от изследванията са насочени към тип куркуминоид, наречен куркумин. Многобройни проучвания показват, че куркуминът от куркума може да подпомогне здравословния възпалителен отговор.

  • Куркумин като антиоксидант.

Антиоксидантите подпомагат клетъчното здраве чрез намаляване на свободните радикали и оксидативния стрес. Свободните радикали могат да атакуват здрави клетки, оставяйки ги трайно увредени. Тялото реагира, показвайки признаци на оксидативен стрес. Много фактори могат да причинят излишен оксидативен стрес, включително физическа активност. Като мощен антиоксидант, добавка от куркумин може да помогне за възстановяване след упражнение.

  • Куркуминът стимулира имунната функция.

Друга причина за добавяне на куркумин е имунната му полза. Помислете за куркумин като здрав приятел на имунната ви система. Противовъзпалителната и антиоксидантната природа на куркумин може да помогне на имунната система да се бори срещу чужди нашественици и свободни радикали.

  • Куркуминът поддържа здравето на храносмилателната система.

Здравият отговор на възпалението в организма е свързан със здрава храносмилателна система. Изборът на подходящи храни за поддържане на здравословен възпалителен отговор е от жизненоважно значение за високото качество на живот. Много храни могат да предизвикат възпалителен отговор в организма, когато се усвояват, но някои, като куркумин, имат по-благоприятен отговор. Допълването на вашата диета с противовъзпалителна добавка като куркумин е един от начините за поддържане на здравословното храносмилане.

  • Куркуминът поддържа здравето на ставите.

Артритът е често срещан проблем. Има няколко различни вида, повечето от които включват възпаление на ставите. Куркуминът е мощен противовъзпалителен препарат, може да помогне с артрит. В проучване при хора с ревматоиден артрит куркуминът е бил дори по-ефективен от противовъзпалително лекарство.

  • Куркумин помага при детоксикация.

Важна полза от куркумин е способността му да детоксифицира организма. Всеки ден сте изложени на токсини от околната среда и диети, известни като ксенобиотици. Тези химични вещества често са свързани с повишени количества възпаление и по-висок риск от рак. Консумацията на куркумин може да помогне на черния дроб ефективно да детоксифицира организма и да облекчи някои от ефектите на опасните канцерогени.

  • Куркуминът предотвратява и лекува болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер е най-честата невродегенеративна болест в света и водеща причина за деменция. Показано е, че куркуминът преминава през кръвно-мозъчната бариера. Известно е, че възпалението и оксидативните увреждания играят роля при болестта на Алцхаймер, а куркуминът има благоприятен ефект върху двете.

Куркуминова добавка

Заедно с добавянето на куркума във вашата диета, можете да обмислите и приемането на куркумин в добавка – някои висококачествени добавки като TurmericCurciminPlus съдържат до 95% куркуминоиди. Опитайте се да намерите добавка от куркума, съдържаща пиперин, за да получите максимална абсорбция, като куркума и черен пипер работят в тандем. За повече информация относно куркумината или добавката от куркумин, кликнете върху връзката по-долу.

Turmeric Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>