Съвети за превенция на алопеция: 3 съвета, които могат да спасят косата ви

Има различни видове алопеция или косопад. Какъвто и тип алопеция страдате, нашите съвети за превенция на алопеция ще ви помогнат да спасите косата си. Това е нещо от лош сън. Излизате от душа, подсушавате косата си и сте стреснати да откриете страховита петна от плешивост на гърба или отстрани на скалпа. За 6,6 милиона американци, страдащи от алопеция, този лош сън може да стане тяхна реалност по всяко време. За такова често срещано заболяване, за съжаление, има много, които повечето хора не знаят за превенция на алопеция. Затова е написана тази статия.

Видове алопеция

Хората познават алопецията като просто „загуба на коса“, но всъщност има различни видове алопеция. По-долу са само няколко вида алопеция:

  • Алопеция ареата – хората с този тип алопеция изпитват внезапното или понякога непризнато падане на косата в петна или петна. Пластирите могат да варират по размер от 1/8 инча до 4 инча в диаметър, засегнатите области обикновено са по-светли на цвят поради лошото кръвоснабдяване в района.
  • Андрогенетична алопеция – известна още като плешивост по мъжки модел, която се среща както при мъже, така и при жени. Това разстройство може да започне след пубертета при жените. Обикновено се развива бавно над 15 до 30 години и се увеличава с възрастта.
  • Тягова алопеция – най-честото разстройство на оплешивяване сред млади жени и момичета със силно текстурирана коса. Плешивостта се появява, когато косата е издърпана до стегнато, което означава, че косата буквално се издърпва от фоликула, изваждайки корена на косъма и луковицата. Унищожаването на вала на косата може да причини бели подутини и гной, или около засегнатата област може да се появи лющене.

Ефективни съвети за предотвратяване на алопеция

Ето 3 съвета за превенция на алопеция, на които можете да разчитате:

  • Средиземноморска диета: Диета, съдържаща сурови зеленчуци и пресни билки, като средиземноморската диета, може да намали риска от андрогенетична алопеция или да забави нейното начало. Ще получите най-добри резултати, ако консумирате големи количества от тези храни – като магданоз, босилек, зелени салати – повече от три дни в седмицата.
  • Етерични масла: етеричните масла могат да помогнат за намаляване и предотвратяване на косопада. Изследване от 1998 г. раздели 86 души с алопеция ареата в две групи, едната от които кедрово масло смесена с лавандула и розмарин в скалпите им. След седем месеца 43 процента от тази група показаха подобрение в състоянието си.
  • Йога: Косопадът също може да бъде причинен от стрес. Затова може да опитате тези йога-освобождаващи стреса пози за предотвратяване и забавяне на косопада: изправено надолу куче, завой напред, камила поза, рамо за стойка, поза за риба и поза на колене.

Превенция на алопеция с медикаменти

Превенцията на алопецията може да включва и употребата на лекарства. Доказано е, че някои лекарства като Propecia и Rogaine забавят загубата на коса и дори спомагат за растежа на новата коса. Пропеция (финастерид) е лекарско лекарство за рецепта, предназначено за мъже. Това лекарство действа ефективно за тези под 60-годишна възраст. Междувременно по-подходящото лекарство за жените е Рогаин или миноксидил. Rogaine се предлага под формата на течност или пяна, за да се масажира внимателно върху скалпа всеки ден. Ако искате да получите по-пълна информация за лекарствата за алопеция, щракнете по-долу.

Propecia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>