Спортно хранене за плувци – гориво за максимална производителност

Спортното хранене за плувците е изключително важно, за да се гарантира, че енергийните нужди и нуждите от хранителни вещества са изпълнени, за да се конкурират на високо ниво. Плуването е спорт, който е съсредоточен върху силата, скоростта и издръжливостта. Храненето за възстановяване е важно за презареждане и ремонт на тялото след дълги и чести практики. Здравословните хранителни навици, създадени в началото на сезона, могат да спомогнат за насърчаване на стабилни енергийни нива по време на пика на сезона. Докато дневните нужди от макро хранителни вещества и калории могат да варират в зависимост от обучението, здравословната основа ще насърчи по-добър избор на храна, който ще ви зареди с гориво и сте готови да отидете!

Какво да обмислим за спортното хранене за плувците

Забравете да се опитате да прекарате лоша диета. За да постигнете резултати и по-висока производителност, трябва да ядете интелигентно. Ето неща, които трябва да вземете предвид при разбирането на спортното хранене за плувците:

 • Плуване и прием на калории.
 • Постигане на балансирана диета.
 • Ядат малко и често.
 • Храни преди и след плуване.
 • Как да останете хидратирани.

Поставяте часове в басейна, работите усилено и се придържате към плана си за обучение, но ако всичко се обърка в кухнята, може да се продавате кратко. Не позволявайте на лоша диета да разруши упоритата ви работа и обучение. Вместо това, максимизирайте плувните си качества, като захранвате тялото си с хранителни, богати на енергия храни, от които се нуждаете.

5 основни съвета на спортното хранене за плувците

Докато повечето от нас никога няма да изпитат тръпката от съревнованието на световна сцена, ние все още можем да се възползваме от същите съвети за здравословно хранене, които професионалистите следват по време на тренировка и преди голяма среща. Джеф Лучино, спортен диетолог, предостави пет съвета на спортното хранене за плувци и не-плувци:

 • Изберете разумно въглехидратите.

Когато тренирате на конкурентно ниво, въглехидратите трябва да съставляват по-голямата част от калориите във вашата диета. Например, средният 160-килограмов плувец се нуждае между 580 до 720 грама въглехидрати всеки ден, или приблизително 3,5 до 4,5 грама на килограм телесно тегло. Важно е да се отбележи, че и двата вида въглехидрати помагат за заместването на въглехидрати, но времето за всяка от тях е безценно за оптимално спортно изпълнение.

 • Изберете качествени протеини.

Консумирането на разумни количества протеин – около 15 грама за човек от 160 килограма – два до четири часа преди тренировка може да помогне на мускулите да се възстановят след тренировка. Изберете източници на протеини, като яйца, мляко, пиле, свинско месо, ядки, риба, говеждо месо и соя.

 • Останете балансирани.

Всички ние се нуждаем от добре балансирана диета, за да покрием нашите хранителни основи. Ежедневната ви диета трябва да се състои от сложни въглехидрати, постно месо, млечни продукти и много плодове и зеленчуци.

 • Пакетирайте лека закуска.

Съхранявайте кръвната си захар дори като се насладите на малка закуска около час или два, преди да започнете тренировка. Добрият избор включва пресни или сушени плодове, микс от пътеки, кисело мляко, пълнозърнести зърнени храни или препечени филийки и енергийни барове.

 • Намокрете си свирка.

По ирония на съдбата, докато плувате във водата, тялото ви изисква повече. Всъщност, дехидратацията може да подкопае работата ви. Бъдете хидратирани с питейна вода, консумирайки диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци, които естествено съдържат висок процент вода и поглъщат други здравословни течности през целия ден. Най-добрата мярка за хидратация е цветът на урината, която трябва да бъде бледо жълта.

Други съвети за спортно хранене за плувци

Ето и други съвети, които също трябва да имате предвид:

 • Бъдете организирани.

Играчите трябва да имат закуски, готови да отидат на стадиона, тъй като може да е трудно да се разчита на мястото, за да предостави подходящ избор.

 • Нива на телесна мазнина.

Ниските телесни мазнини могат да бъдат предимство в плуването за ловкост, сила и техника. Все пак всеки човек трябва да има своя собствена цел за състава на тялото и трябва да се консултира с акредитиран диетолог по спортен начин, за да се избегне компрометирането на здравето или работата. Кликнете върху връзката по-долу, за да намерите повече съвети за спортното хранене за плувците.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>