Спортно хранене за бегачите: как да се хранят добре

Спортното хранене за бегачите е важно не само за поддържане на добро здраве, но и за насърчаване на върхово представяне. Правилното хранене и хидратация могат да направят или да прекъснат тренировка или състезание, както и да повлияят значително как чувстват, работят и мислят бегачите. Една балансирана диета за здравословните бегачи трябва да включва следните основни елементи: въглехидрати, протеини, мазнини, витамини и минерали. Познавате ли ежедневната си диета …

  • Може ли да ви даде предимство в конкуренцията или да го вземете?
  • Може ли да бъде виновникът, ако „пребъдваш“ в дългата си работа или в състезанието?
  • Може ли да подобрите възстановяването си след тренировка или да ви накара да се чувствате изтощени през останалата част от деня?
  • Може ли да се предотврати наранявания и да се намали възпалението от стрес фрактури, щамове и навяхвания?

Ръководство за спортно хранене за бегачите

Независимо дали сте рекреационен бегач, тренирате за полумаратон, маратон или ултра-издръжливост, добре приспособеният план за хранене ще ви помогне да получите най-доброто от вашето обучение и представяне. Изборът на храна (гориво) за тялото ви може да бъде сложен процес, както в тренировките, така и отново в деня на състезанието.

  • Въглехидрати и енергия.

Въглехидратите са най-добрият приятел на бегач, когато става въпрос за енергия и извличане на максимума от тялото ви.

  • Протеин.

Храните, богати на протеини, са важни за подмяна и възстановяване на мускулите, поддържане на енергийните изисквания, нива на кръвната захар и повишаване на имунната система; особено важно за бегачите на дълги разстояния.

  • Мазнини.

Докато атлетите за издръжливост трябва да се опитват да следват диета с ниско съдържание на мазнини, се препоръчва в диетата да се включат „добри мазнини“, тъй като те спомагат за физиологичен процес като растеж и развитие, здраве на кожата, растеж на косата, метаболизъм, репродуктивна система и клетъчна мембрана. интегритет.

  • Хидратация.

Също така е много важно бегачите да са добре хидратирани по време и след тренировките. ако имате сесия с висока интензивност, или по време на тежка фаза на вашето обучение (например водещи до събитие), ще се възползвате или от използването на спортни напитки или от лесно достъпен източник на въглехидрати, като гелове, дъвки или близалки.

  • възстановяване.

Изпълнението не само ще предизвика предизвикателство за магазините на въглехидратите на бегачите, но и ще причини увреждане на мускулните влакна, което ще забави възстановяването. Стратегическото приемане на богати на въглехидрати и качествени протеинови храни скоро след тренировка ще повиши степента на възстановяване на мускулния гликоген и ще улесни спортистите да консумират достатъчно въглехидрати преди следващото им обучение.

Вид спортно хранене за бегач продукти

Всеки човек е различен, така че към който се обръщате по-специално е нещо лично. Тя ще зависи и от продължителността и вида на събитието, в което участвате. Напитките с въглехидрати обикновено се предлагат в сашета с прах, които се разреждат с вода. Те се абсорбират много лесно от организма. Възможно е обаче да не сте в състояние да носите достатъчно от това, за да ви види през по-дълги събития, като например маратон. Геловете са друг вид спортно хранене за продуктите на бегачите. Те са малки и пълни с енергия. Можете да поставите няколко в джоба или торбичката, за да ги използвате през цялото време. Някои от тях са формулирани така, че не е необходимо да се измиват с вода. Опитайте няколко различни марки, за да видите кои са най-лесните за храносмилане. Chews работят по много подобен начин. Те просто, както подсказва името, изискват малко дъвчене и малко повече вода за подпомагане на храносмилането. След това има енергийни барове, най-добри за тези по-дълги събития като ултрамаратони, където приемането на прекалено много въглехидратни напитки с високо съдържание на захар получава много повече и може да ви разстрои стомаха. След това има естествени продукти – фъстъчено масло и дати, например – които са икономически ефективни и са подходящи за тези, които не могат да стомаха сладки гелове. Научете как да избирате най-добрите продукти за спортно хранене за бегачите, като кликнете върху банера по-долу.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>