Симптоми на алопеция: какво е алопеция и как изглежда?

Алопецията е широк термин за косопад. Тази статия е за симптомите на алопеция, като плешиви участъци, загуба на коса и растеж. Има редица подвидове алопеция и повечето от хората, с които говорихме, имаха алопеция ареата (включително totalis и Universalis). Той може да засегне различни области, където косата може да расте (скалп, лице, тяло).

Алопеция ареата?

Алопеция ареата е форма на косопад, която се среща при деца и възрастни. Той не е белег, което означава, че косменият фоликул не е унищожен и че има способността да възстановява косата. Счита се за автоимунно състояние, което води до възпаление и загуба на коса. Докато косата се губи най-често по скалпа, косата навсякъде по тялото може да бъде засегната. Алопеция ареата засяга само косата и ноктите и не причинява никакви други проблеми в цялото тяло.

Кой е застрашен от алопеция?

Алопеция ареата има два върха на настъпване – един в детството и един в зряла възраст, въпреки че се съобщава за всички възрасти. Както при други автоимунни състояния, вероятно има генетична основа за алопеция ареата с неизвестни задействащи фактори, които водят до загуба на коса. Асоциираните състояния при пациента или семейството, които могат да представляват повишен риск, включват диабет тип 1, цьолиакия, ревматоиден артрит, витилиго, заболяване на щитовидната жлеза, множествена склероза и възпалителни заболявания на червата.

Симптоми на алопеция

Симптомът на лека алопеция започва с една до две петна без коса. В много случаи спира след това. Понякога косата ще расте обратно. Въпреки това няма гаранция. Състоянието е непредсказуемо и цикълът на косопад и повторен растеж може да се повтори. Алопеция ареата може да прерасне в друга форма на алопеция. В най-лошия си вид, алопецията универсалис кара да загубите цялата коса на тялото. Това включва веждите, миглите, ръцете, краката, подмишниците, срамните и косите на гърдите и гърба за мъже. Рядко хората, които имат алопеция, могат да почувстват парене или сърбеж в зоните, където някога са имали коса. Някои хора с алопеция ареата виждат промени в ноктите и ноктите на краката. Ноктите могат да имат малки вдлъбнатини (костилни), да имат бели петна или линии и да са груби.

Лечение на симптоми на алопеция

Има лечения за симптоми на алопеция, които можете да опитате, които могат да успеят да забавят бъдещия косопад или да помогнат на косата да расте по-бързо.

  • Локално средство: Можете да втриете лекарства в скалпа, за да стимулирате растежа на косата. Предлагат се редица лекарства, както без рецепта, така и по лекарско предписание: Миноксидил (Рогайн), Антралин и Кортикостероидни кремове като клобетазол.
  • Инжекции: Стероидните инжекции са често срещана опция за леки симптоми на алопеция, които могат да помогнат на косата да расте обратно на плешиви петна. Малки игли инжектират стероида в голата кожа на засегнатите области. Лечението трябва да се повтаря на всеки един до два месеца, за да се възстанови косата.
  • Орално лечение: таблетките Propecia често се използват за лечение на андрогенетична алопеция – най-честата форма на алопеция при мъжете. Приемайте това лекарство през устата, със или без храна, обикновено веднъж дневно или според указанията на Вашия лекар. Използвайте това лекарство редовно, за да извлечете максимална полза от него. Може да отнеме до 3 месеца, за да забележите полза.

Предотвратяване

В повечето случаи алопецията се причинява от генетика. Този тип косопад често не е предотвратим. Следните съвети обаче могат да ви помогнат да избегнете предотвратимите типове косопад:

  • Избягвайте тесни прически, като плитки, кифлички или кончета.
  • Избягвайте натрапчивото усукване, триене или дърпане на косата.
  • Третирайте внимателно косата си при миене и миене. Гребен с широк зъб може да ви помогне да предотвратите изтеглянето на косата.
  • Избягвайте суровите лечения като горещи ролки, кърлинг ютии, лечения с горещо масло и постоянни.
  • Избягвайте лекарства и добавки, които могат да причинят загуба на коса.
  • Ако се лекувате с химиотерапия, попитайте Вашия лекар за охлаждаща капачка. Тази капачка може да намали риска от загуба на коса по време на химиотерапия.

Повече информация за лечението и профилактиката на косопад, щракнете върху банера по-долу.

Propecia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>