Различни типове хепатит, които трябва да знаете

Хепатитът е често срещано заболяване, което разпалва черния дроб. Видове вирусни хепатитни типове: А, В, С, D и Е. Хепатитът е заболяване от типа на възпалението на черния дроб, което е сложен процес, който се появява, когато черният дроб страда от нараняване. Това може да е объркващо, ако имате хепатит, който не е инфекциозно заболяване.

Видове хепатит

Има пет вида вирусен хепатит, А, В, С, D и Е, причинени от различен вирусен хепатит.

 • Хепатит А.

Хепатит А е чернодробно заболяване, причинено от вируса на хепатит А. Вирусът се разпространява предимно, когато неинфектиран (и неотчитаем) човек поглъща, заразена с изпражненията на заразен човек. Заболяването е тясно свързано с опасна вода, неадекватна хигиена и лоша лична хигиена.

 • Хепатит Б.

Хепатит В е потенциално животозастрашаваща чернодробна инфекция, причинена от вируса на хепатит В. Това е основен глобален здравен проблем. Той може да причини хронична инфекция и хора с висок риск от смърт от цироза и рак на черния дроб. Вирусът се предава чрез контакт с кръвта или други телесни течности на заразените хора.

 • Хепатит С.

Повечето хронични инфекции с хепатит С са хронични. Хепатит С принадлежи към рода hepacivirus на flaviviridae, който включва жълта треска, денга и вируси на японския енцефалит. Те притежават много сходство в своята геномна структура и стратегия на репликация. Хепатит С увеличава риска от рак на черния дроб.

 • Хепатит D.

Вирусът на хепатит D се причинява от вируса на хепатит D. Можете да получите само хепатит D, вече сте заразени с хепатит B. Той се разпространява чрез заразена кръв, мръсни игли с хепатит D и незащитен секс (без презерватив) с лице, заразено с хепатит D. Хепатит D причинява подуване на черния дроб.

 • Хепатит Е.

Вирусът на хепатит Е се намира в недоразвити райони и се разпространява чрез фекално-орален път. Хепатит Е причинява остър хепатит, който обикновено изчезва самостоятелно. Тя може да бъде по-опасна при бременни жени, които са с повишен риск от чернодробна недостатъчност и смърт. Хепатит Е инфекция.

Неинфекциозен хепатит

Не всички видове вируси са причинени от вируси. Химикали като алкохол или медикаменти могат да бъдат вредни за черния дроб и да причинят възпаление. В допълнение, други здравословни проблеми като генетични и метаболитни нарушения, имунно-свързани нараняване и затлъстяване, могат да увредят черния дроб и да доведат до възпаление. Тъй като тези видове хепатит не могат да се разпространяват от един човек на друг, клиницистите го наричат ​​неинфекциозен хепатит. Всъщност всяко “обида” на черния дроб, което води до възпаление, се счита за хепатит. Някои невирусни причини за хепатит включват:

 • Автоимунен хепатит: автоимунни заболявания, които са тялото, което произвежда антитела и се атакува.
 • Алкохолен хепатит: Приемът на алкохол може да предизвика отделни синдроми, включително алкохолен хепатит, мастен черен дроб и цироза на черния дроб.
 • Хепатит, индуциран от лекарства: който може да причини възпаление, което е много леко до животозастрашаващо.
 • Химични и токсични експозиции: Тъй като черният дроб действа опростенчески като “детоксикационна” система, не е изненадващо, че много химикали и токсини в околната среда могат да доведат до възпаление.
 • Безалкохолен стеатохепатит: Неалкохолното мастно чернодробно заболяване е състояние, което най-често е заболяване с наднормено тегло или затлъстяване.

Симптомите на хепатит

Някои хора с хепатит нямат симптоми. Но когато се появят симптоми, те могат да включват:

 • Коремна болка.
 • Загуба на апетит.
 • Гадене и повръщане.
 • Диария.
 • Треска.
 • жълтеница (пожълтяване на кожата и очите).

Повечето от тях са общи за много заболявания, така че само един лекар може да ви каже, ако имате хепатит. Има много други симптоми на хепатит, които са по-малко чести, но не по-малко важни.

Как да се предотврати хепатит

Можете да предотвратите и лекувате всякакъв вид хепатит със здравословна диета, редовни физически упражнения, добра хигиена, избягване на алкохол и наркотици, практикуване на безопасен секс и внимателен контрол върху всичко, заразено с кръв. За повече информация относно превенцията и лечението на хепатита, кликнете върху банера по-долу.

Liver Support

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>