Разликата между кето диетата и диетата без глутен

И двете кето диета и диета без глутен са толкова популярни. Може би се чудите каква е разликата между кето диетата и диетата без глутен. Днес ще ви бъде трудно да прочетете списание за здравето или да влезете във всяка фитнес зала, без да чувате нещо за кето и диети без глутен Много хора следват тези диети, защото искат да отслабнат или да подобрят цялостното си здраве. Но тъй като и двете диети са толкова популярни, може би се чудите как се различават. Ето една подробна разлика между кето диетата и диетата без глутен.

Каква е кето диетата?

“Кето” е термин за диета с ниско съдържание на въглехидрати. Идеята е да получите повече калории от протеини и мазнини и по-малко от въглехидрати. Вие намалявате най-много въглехидратите, които лесно се усвояват, като захар, сода, сладкиши и бял хляб. Когато ядете по-малко от 50 грама въглехидрати на ден, тялото ви изчерпва горивото (кръвната захар), което може да се използва бързо. Това обикновено отнема 3 до 4 дни. Тогава ще започнете да разграждате протеини и мазнини за енергия, което може да ви накара да отслабнете. Това се нарича кетоза. Хората използват кето диета най-често, за да отслабнете, но тя може да помогне за справяне с определени заболявания, като епилепсия. Той също така може да помогне на хората със сърдечни заболявания, някои мозъчни заболявания и дори акне.

Какво представлява диетата без глутен?

Диета без глутен е диета, която изключва протеиновия глутен. Глутен се намира в зърна като пшеница, ечемик, ръж и кръстоска между пшеница и ръж, наречена тритикале. Безглутенова диета е от съществено значение за управление на признаци и симптоми на цьолиакия и други заболявания, свързани с глутена. Ползите от диетата са подобрено здраве и повишена енергия. Следвайки безглутенова диета, трябва да се обърне специално внимание както на съставките на храните, така и на хранителното им съдържание. Много естествено безглутенови храни могат да бъдат част от здравословното хранене:

  • Плодове и зеленчуци.
  • Фасул, семена и ядки в естествени, непреработени форми.
  • Яйца.
  • Лесни, непреработени меса, риба и птици.
  • Повечето нискомаслени млечни продукти.

Зърна, нишесте или брашна, които можете да включите в диета без глутен, включват:

  • Амарант.
  • Корени от арарут.
  • Елда.
  • Царевица и царевично брашно.
  • Лен.

Каква е разликата между кето диетата и диетата без глутен?

Много хора са питали за разликата между кето диетата и диетата без глутен. Повечето рецепти без глутен не са кето приятелски, а някои кето рецепти не са без глутен. Разликата е, че безглутенова диета е просто диета без глутен в много случаи с високо съдържание на въглехидрати. Кето диетата е диета с ниско съдържание на въглехидрати, 25 – 40 грама на ден, умерен протеин и високо съдържание на мазнини, но все още може да включва глутен. За много въглехидрати може да доведе до увеличаване на теглото. Така че, ако вашите основни цели са загуба на тегло и поддържане на енергийните нива, по-добре е да се фокусирате върху кето диета. Всъщност повечето кето диети вече ще избягват зърната, така че повечето кето диети обикновено са 100% без глутен. Въпреки това, има няколко кето приятелски продукти, които имат глутен в тях. Много соеви сосове и хляб с ниско съдържание на въглехидрати и продукти от тортила например имат глутен и други пшенични производни в тях. По тази причина се уверете, че сте прочели внимателно етикетите на храните, за да избегнете пълното изгаряне на глутена. Независимо дали сте безглутенови или не, самата кето диета вече е много добра за подобряване на цялостното ви здраве. За да научите как правилно и здравословно да правите кето диета, кликнете върху банера по-долу.

Keto Diet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>