Разбиране на чернодробната регенерация

Регенерацията на черния дроб е призната от много години, датирайки чак до Прометей в древна гръцка митология. Черният дроб има най-голям регенеративен капацитет на всеки орган в тялото. Когато черният дроб е ранен, той удивително има способността да се регенерира. Ако черният дроб е повреден извън неговата способност да се регенерира, изборът на лечение е чернодробна трансплантация. Трансплантите се използват за лечение на рак на черния дроб, цироза, остра чернодробна недостатъчност и генетични чернодробни нарушения. Прочетете, за да разберете по-добре чернодробната регенерация.

Какво е чернодробна регенерация?

Регенерация означава възобновяване на повредена или липсваща част от орган от останалата тъкан. Като възрастни, хората могат да регенерират някои органи, като черния дроб. Регенерацията на черния дроб е нещо реално. Ако част от черния дроб се изгуби от заболяване или нараняване, черният дроб нараства до първоначалния си размер, но не и в първоначалната си форма. Разбирането на забележителната способност на черния дроб за възстановяване и регенерация е ключова стъпка в разбирането на това какво се случва, когато органът престане да функционира правилно, като например при цироза или рак на черния дроб. Черният дроб е много важен източник на човешки заболявания. От решаващо значение е да разберем клетъчния механизъм, чрез който черният дроб се регенерира. Тези редки, пролифериращи се клетки се разпространяват в целия орган и са необходими, за да могат черният дроб да замени увредените клетки.

Регенерация на черния дроб: как се възстановява черният дроб?

Регенерацията на черния дроб може да бъде по-проста от това, което учените са предполагали. Ново проучване предоставя информация за вътрешната работа на клетките от регенериращи черния дроб, които биха могли значително да повлияят на начина, по който лекарите правят новородени черния дроб при пациенти с чернодробни заболявания като цироза, хепатит или рак. Човешкият черен дроб е един от малкото органи в тялото, които могат да се регенерират от само 25% от тъканите. Учените са показали, че клетките, които участват в регенерацията на тъканите, се държат като част от растящ орган в ембриона. С други думи, клетките действат така, сякаш черният дроб расте, както и другите органи в развиващия се ембрион.

За трансплантация на черния дроб

Много от протеините, които предизвикват регенерация на черния дроб, са идентифицирани и учените сега се опитват да направят отново организъм чрез стимулиране на тези протеини. Подобен начин на възраждане на черния дроб би бил особено полезен за пациенти, чиито черен дроб са толкова увредени – например, от тумор, който се е разпространил в по-голямата част от черния дроб – че голяма част ще бъде премахната. Черният дроб има забележителна способност да се регенерира след нараняване и да коригира размера си така, че да съответства на неговия гостоприемник. В рамките на една седмица след частична хепатектомия, която при типични експериментални условия води до хирургично отстраняване на две трети от черния дроб, чернодробната маса се връща по същество до това, което е било преди операцията. Някои допълнителни интересни наблюдения включват:

  • В малкото случаи, в които черният дроб на павиан е бил трансплантиран в хора, те бързо нарастват до размера на човешки черен дроб.
  • Когато черният дроб от голямо куче се трансплантира в малко куче, той губи маса, докато достигне размера, подходящ за малко куче.
  • Хепатоцитите или фрагментите от черния дроб, трансплантирани в екстрахепатални места, остават неподвижни, но започват да се разпространяват след частична хепатектомия на гостоприемника.

Заключителни думи

Клетките на черния дроб работят за филтриране и премахване на токсините от кръвта. Но хроничният алкохолизъм или хепатитната инфекция може да причини увреждане, което води до образуване на белези, което нарушава функцията на черния дроб. За щастие черният дроб е уникален сред органите в способността му да се регенерира напълно от 25% от първоначалната си маса. Въпреки това, поддържането на здравето на черния дроб е най-важното нещо, защото то е жизненоважен орган в тялото ви. Един лесен начин за поддържане на здравето на черния дроб е чрез редовно приемане на Liver Support Plus – чернодробна добавка. Изработена от висококачествени натурални съставки, Liver Support Plus ще помогне за поддържането на здрав и добре функциониращ черен дроб. Тази добавка действа чрез увеличаване на кръвообращението и предотвратяване на токсините да достигнат до черния дроб. Liver Support Plus защитава черния дроб от химикали и вредни токсини от алкохола. Тази естествена добавка предотвратява махмурлука и киселини. Той също така гарантира, че вашата храносмилателна система функционира правилно. Надяваме се, че тази статия може да ви даде разбиране за важността на здравето на черния дроб. За повече информация кликнете върху банера по-долу.

Liver Support

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>