Псориазис и екзем: знаете ли разликата?

Можете ли да кажете разликата между псориазис и екзема? Тъй като тези хронични проблеми с кожата не са достатъчно разочароващи, те също могат да бъдат изключително объркващи. Както псориазисът, така и екземата причиняват червени, люспести участъци по кожата и могат да изглеждат подобни за нетренираното око. Тази статия е за това как да разбера коя е коя, заедно с най-добрите начини за действително лечение на тези досадни състояния на кожата.

Основните различия на псориазиса и екземата

И псориазисът, и екземата са състояния на кожата със сходни симптоми, но има начини да ги разграничите.

Псориазис.

Псориазисът е хронично имунно-медиирано заболяване. Това означава, че имунната ви система става дисфункционална и хронично активирана, което води до промени в кожата. Той предизвиква повдигнати, червени, люспести петна по кожата или скалпа. Има множество подтипове на псориазис. Псориазисът на плаките е най-често срещаният и представлява около 80-90% от случаите на псориазис. Хората с плакатен псориазис обикновено имат рязко разграничени, повдигнати, сърбящи, болезнени червени плаки, покрити със сребристи люспи. Плаките най-често се намират на лакти и колене, но могат да се появят навсякъде.

Екзема.

Екзема е възпаление на кожата, което може да има многобройни тригери. Атопичният дерматит е най-често срещаният вид екзема. Обикновено се среща при хора с лична или фамилна анамнеза за астма, сенна хрема или други алергии и често се наблюдава при деца. Тя прави кожата по-чувствителна и по-податлива на инфекции. По всяко време в живота си можете да развиете екзема от суха кожа или химикали, които контактуват с кожата и да предизвикат дразнене или алергични реакции. Нито псориазис, нито екзема са заразни. Но докато не можете да ги предавате от човек на човек, те могат да работят в семейства.

Какви симптоми трябва да наблюдавате?

Псориазисът и екземата са доста сходни, но обхватът на симптомите за всеки обикновено е различен, за да ги разграничи, без да се прави биопсия на кожата или друго диагностично тестване.

Псориазис.

Признаците и симптомите на псориазиса могат да варират от човек на човек, но могат да включват едно или повече от следните:

 • Червени петна от кожа, покрити със сребристи люспи.
 • Малки петна за лющене (често срещани при деца).
 • Суха, напукана кожа, която може да кърви.
 • Сърбеж, парене или болезненост.
 • Затегнати, без костилки или нагънати нокти.
 • Подути и стегнати стави.

Екзема.

Признаците и симптомите на екземата варират в широки граници от човек на човек и могат да включват:

 • Сърбеж, който може да бъде тежък, особено през нощта.
 • Червени до кафяво-сиви петна, особено на ръцете, краката, глезените, китките, шията, горната част на гърдите, клепачите, вътре в огъня на лактите и коленете, а при бебетата – лицето и скалпа.
 • Малки, повдигнати неравности, които могат да изтичат течност и кора, когато са надраскани.
 • Удебелена, напукана, суха, люспеста кожа.
 • Сурова, чувствителна, подута кожа от надраскване.

Екземата най-често започва преди 5-годишна възраст и може да се запази в юношеството и в зряла възраст. За някои хора тя пламва периодично и след това се изчиства за известно време, дори и за няколко години.

Как за лечение на псориазис и екзема

Псориазисът и екземата са различни състояния, но лечението за двете е често подобно. Тематичните лекарства за намаляване на възпалението, като кортикостероиди и ретиноиди, са едни от първите линии на защита при псориазис и екзема. Лекарите могат също така да предписват лекарства за подтискане на имунната система, ако е необходимо. Фототерапията, при която специална машина излъчва ултравиолетова светлина върху кожата, за да намали сърбежа и възпалението, също е вариант за лечение на псориазис и екзема. Ако това, което искате, е естествено лечение, основната ни препоръка е Revitol Eczema Cream. Този крем е предназначен за екзема, но смятаме, че той е ефективен и при псориазис. В действителност, много хора са доказали ефективността на Revitol Eczema Cream в лечението на псориазис и екзема. Revitol Eczema Cream има овлажняващи средства, които предпазват кожата от изсъхване; предпазва от сърбеж в кожата и обриви. Може да се използва както от възрастни, така и от деца. С помощта на този продукт не е необходимо да се използват други лечения за кожата, които са твърде скъпи. Основната съставка на Revitol Eczema Cream е колоидната овесена каша, която вече от няколко години е част от грижата за кожата. Тази съставка се предлага в прахообразна форма и след смилане и обработка на цялото зърно от овес. Освен това, FDA е одобрила колоидна овесена каша, за да бъде ефективна и безопасна съставка за защита на кожата, която може да защити помощта за облекчаване на дразненето на кожата. Това е основната активна съставка, използвана в този крем, както и някои други натурални съставки. Няма такава рецепта, която да препоръчва начини за използване на този натурален продукт, може да се приложи два пъти на ден, особено като рутинна процедура, така че на следващата сутрин, когато се събудят, виждат, че кожата им е хидратирана. Кликнете върху банера по-долу за по-подробна информация за лечението на псориазис и екзема.

Revitol Eczema

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>