Проблеми с пикочния мехур

Проблемите с пикочния мехур включват възпаление на пикочния мехур като цистит, свръхактивен пикочен мехур и уринарна инконтиненция. Пикочният мехур е кух орган в долната част на корема, който съхранява урината. Много състояния могат да повлияят на пикочния ви мехур. Най-често срещаните са:

  • Цистит – възпаление на пикочния мехур, често от инфекция.
  • Уринарна инконтиненция – загуба на контрол на пикочния мехур.
  • Свръхактивен пикочен мехур – състояние, при което пикочният мехур изтласква урината в неправилен момент.

Лекарите диагностицират проблеми с пикочния мехур, използвайки различни тестове. Те включват изследване на урината, рентгенови лъчи и изследване на стената на пикочния мехур с обхват, наречен цистоскоп. Лечението зависи от причината за проблема. Може да включва лекарства и в тежки случаи хирургическа намеса.

цистит

Циститът е възпаление на пикочния мехур, което обикновено се причинява от бактериална инфекция. Най-вероятно е да засегне жените, но мъжете и децата също могат да го получат. Циститът е един често срещан вид проблеми с пикочния мехур. Вашият пикочен канал е изграден от бъбреците, уретерите, пикочния мехур и уретрата ви. Цистит получавате, когато бактериите попаднат в пикочния мехур през вашата уретра, тръбата, която извежда урина от тялото ви. Около половината жени ще получат инфекция на пикочните пътища като цистит в някакъв момент от живота си. Мъжете са по-малко склонни да получават цистит, отколкото жените. Това е така, защото те имат по-дълги уретри, така че бактериите трябва да пътуват допълнително, за да стигнат до пикочния си мехур. Въпреки това, по-възрастните мъже са по-склонни да получат цистит, отколкото по-младите мъже. Не всеки с цистит забелязва някакви симптоми. Но ако имате цистит, вашите симптоми могат да включват:

  • Болка или дискомфорт при уриниране.
  • Честа, спешна нужда от уриниране, но преминавате само в малки количества или без урина.
  • Облачна, тъмна или силно ухаеща урина.

Свръхактивен пикочен мехур

Свръхактивен пикочен мехур е състояние, при което пикочният мехур вече не може да задържи нормално урината. Ако имате свръхактивен пикочен мехур, често може да почувствате внезапен порив за уриниране или да получите инцидент и да се събудите през нощта, за да уринирате. Причините за свръхактивен пикочен мехур включват слаба мускулатура, увреждане на нервите, употреба на лекарства, алкохол или кофеин, инфекция и наднормено тегло.

Уринарна инконтиненция

Уринарната инконтиненция е неволното изтичане на урина. Това означава, че човек уринира, когато не иска. Контролът върху уринарния сфинктер се губи или отслабва. Уринарната инконтиненция всъщност не е условие; това е симптом Инконтиненцията може да е знак за нещо просто като прекалено много консумация на течности. Той също може да сигнализира за по-сериозен проблем, като инфекция на пикочните пътища. Уринарната инконтиненция може да се дължи и на стресови фактори, като кашлица, може да се случи по време и след бременност, а по-често се среща при състояния като затлъстяване. Шансовете за това да се увеличават с възрастта. Уринарната инконтиненция е често срещан проблем, който засяга много хора, но е по-често срещан сред жените, отколкото мъжете.

Лечения за проблеми с пикочния мехур

Ако симптомите на уринирането ви са причинени от проблеми със съхранението на урина в пикочния мехур, може да ви бъде предложена тренировъчна програма след специализирана оценка, за да проверите дали състоянието ви е подходящо за това лечение. Програмите за обучение включват различни методи, насочени към промяна на модела на уриниране, например чрез уриниране в определени часове, а не когато пикочният ви мехур се чувства пълен, постепенно увеличавайки времето между уриниране или забавяне на уринирането или идентифициране на вашия модел на уриниране и използването му за прогнозиране и избягвайте инконтиненцията. Ами лекарствата? Трябва да ви бъде предложен вид лекарство, наречено „антимускариново лекарство“ (които действат чрез отпускане на мускула на пикочния мехур), ако имате симптоми на свръхактивен пикочен мехур, като например нужда от уриниране по-често, спешна и внезапна необходимост от уриниране или инконтиненция. Може да ви предложат и антибиотици, ако имате симптоми на цистит. Тези антибиотици обикновено се приемат в продължение на три дни, но понякога антибиотиците се предписват за седем дни или повече. По-голяма е вероятността да имате по-дълъг курс на антибиотици, ако сте мъж, бременна сте, имате диабет или сте склонни към цистит. Обикновено ще започнете да се чувствате по-добре след няколко дни след започване на прием на антибиотици. Ако антибиотиците не работят, Вашият лекар може да изпрати проба от Вашата урина в лаборатория, за да провери кои бактерии причиняват Вашите симптоми. Ако не се интересувате от медицинско лечение, тогава може да помислите да използвате естествена добавка за поддържане на пикочния мехур като Flotrol. Кликнете върху банера по-долу за пълна информация.

Flotrol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>