Причините за алопеция и възможностите за лечение

Алопеция е медицинският термин за косопад. Тя може да бъде внезапна и временна или постоянна. Прочетете за причините за алопецията и възможностите за лечение тук. Алопецията засяга половината мъже над 50-годишна възраст и половината жени над 65 години, а също така засяга по-младите хора. Може да има пагубни последствия върху психиката. Какви са причините за алопецията и какви лечения се предлагат? Закръглихме всичко, което трябва да знаете.

Какво е алопеция?

Докато средностатистическият човек губи между 50-100 косъма на ден, алопецията се счита за прекомерен или ненормален косопад. Има редица различни видове алопеция, които са причинени от различни фактори, включително хормонален дисбаланс или автоимунно състояние.

Причините за алопеция

Всъщност има няколко вида и причини за алопеция или косопад. Косопадът може да възникне като естествена част от стареенето, поради заболяване, нараняване или поради лекарства и лекарства. Причините за алопецията включват:

 • Алопеция ареата: Този вид косопад обикновено се разглежда като автоимунно заболяване. Автоимунните заболявания са тези, при които имунната система не успява да разпознае собствените клетки и тъкани на организма и ги атакува. В случай на алопеция ареата имунната система уврежда космените фоликули.
 • Андрогенетична алопеция: Това често се нарича “загуба на коса по мъжки модел” или “загуба на коса по женски модел”. Той е най-често срещаният вид косопад и се причинява от редица генетични и хормонални фактори. Този тип алопеция обикновено засяга жени преди или след менопаузата, така че средно на около 50 години.
 • Белеза от алопеция: Това състояние се причинява от трайно увреждане на космените фоликули. Някои състояния на кожата като лишей планус, дискоиден лупус, склеродермия, фоликулит декалвани и фронтална фиброзираща алопеция са причинителни фактори, които водят до белези на алопеция. Тези нарушения често причиняват кожни промени, белези, обриви, груби петна по кожата и т.н., което води до загуба на космени фоликули и загуба на коса в определени области.
 • Anagen effluvium: Този вид косопад най-често се причинява от лекарства като ракова химиотерапия, имунотерапия и лъчетерапия. Тези терапии засягат всички бързо растящи клетки в тялото, докато са насочени към бързо растящите ракови клетки. Клетките на космените фоликули са една от клетките, които са засегнати от лекарства против рак и лъчева терапия. Може да има силен косопад на скалпа, тялото, веждите и т.н.

Други причини за алопеция

Стресът е още една от основните причини за алопеция. Няма конкретен лек, освен да се опитате буквално и да де-стрес. Упражненията, сънят, хидратацията и здравословната диета трябва да помогнат. Можете също да повредите косата си с топлинни инструменти, но всъщност няма пряка връзка между използването на топлинни инструменти и алопеция.

Опции за лечение на алопеция

Косопадът или алопецията са толкова чести, че е нормално, засяга 50% от мъжете над 50 години и същия процент жени на 65 и повече години. За тях гените или хормоните водят до прогресивен косопад от андрогенетичен тип алопеция, който се проявява като изтъняване на косата или плешивост в различна степен. Разбира се въздействието на загубата на коса, преживяно от мъж на всяка възраст – да не говорим за един, който е живял повече от половин век – не може да се сравни със същата загуба, понесена от дете или жена. Но това не е да се сведе до минимум факта, че независимо от пола или възрастта, опитът може да бъде силно отрицателен по емоционално осакатяващ начин. За щастие има опции за лечение, които можете да опитате, ако загубата на коса ви причинява дистрес.

 • Медикаментозно лечение: Пероралните лекарства като Propecia (финастерид) са основното лечение на плешивостта на мъжкия модел. Въпреки това, жените не трябва да използват Propecia. При женска плешивост, препоръчителното лекарство е миноксидил, това е лекарство за локално приложение без рецепта.
 • Консултиране: Загубата на коса може да бъде смущаваща. За много хора косата е важна част от това кой са. Ако косопадът ви причинява дистрес, вашият лекар може да бъде в състояние да ви помогне да получите някои съвети. Може да се възползвате и от присъединяването към група за поддръжка Можете също така да искате да говорите с други хора в същата ситуация в онлайн форумите.

Други възможности за лечение:

 • Стероидна инжекция: инжекции, дадени в плешиви пластири.
 • Стероидни кремове: Крем, нанесен върху плешиви пластири.
 • Имунотерапия: Химикал, приложен върху плешиви пластири.
 • Лека обработка: Сияеща ултравиолетова светлина върху плешиви пластири.
 • Трансплантация на коса: клетките на косата се преместват в изтъняващи пластири.
 • Операция за намаляване на скалпа: Разделите на скалпа с косата са опънати и зашити заедно.
 • Изкуствена трансплантация на коса: хирургия на имплантиране на изкуствени косми.

Можете да разберете по-задълбочена информация за алопеция, като щракнете върху банера по-долу.

Propecia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>