Преглед на спортното хранене за спортисти

Спортното хранене за спортисти се различава от това на спортистите. Спортистите трябва да ядат и да пият правилните храни в подходящите времена, за да осигурят успех. Спортистите често подтикват телата си до границата по време на тренировки и състезания. И, за да се подхранват физическите изисквания за упражнения, правилното спортно хранене за спортистите е от съществено значение.

Ефекти от лошото спортно хранене за спортисти

Атлетичното изпълнение тласка тялото ви към ръба. Ако не сте сигурни дали получавате правилно хранене за вашето обучение, консултирайте се с Вашия лекар или диетолог.

  • Слабо представяне.

Ако не консумирате достатъчно от тези макронутриенти от вашата диета, тялото ви няма да бъде в състояние да изпълнява пиковите си показатели.

  • По-дълги периоди на възстановяване.

Обучението води до контролирани нива на увреждане на мускулите. Вашето тяло, което възстановява силните мускули, води до растеж на мускулната маса и увеличаване на силата и издръжливостта.

  • Имунна супресия.

Обучението произвежда хормони на стреса в тялото ви. В краткосрочен план, те задействат тялото ви за освобождаване на енергийни запаси като телесните мазнини и увеличават тригерите за растеж. Въпреки това, ако нивата на хормоните на стреса остават високи, функционалността на имунната ви система е нарушена.

  • Промяна на теглото.

Можете да спечелите или загубите телесните мазнини с нездравословен темп, в зависимост от особеностите на вашата диета, обучение и генетика.

  • Други промени.

Спортните жени, които не успяват да поддържат адекватно хранене, могат да спрат менструацията, докато хранителните дефицити бъдат коригирани. Здравето на косата, кожата и ноктите също може да бъде компрометирано. Нивата на растеж и половите хормони, като тестостерон, драстично намаляват при продължителни хранителни дефицити. Недохранването също ви поставя в по-голям риск от много други заболявания и здравословни проблеми.

Съвети за превъзходство с подходящо спортно хранене за спортисти

Ето неща, които можете да направите, за да превъзмогнете с правилното спортно хранене:

  • Направете план за ежедневно ядене на различни плодове и зеленчуци. Целта е да се ядат най-малко пет порции на ден и да включват сортове плодове и зеленчуци.

Една порция е приблизително с размера на бейзбол. Плодовете и зеленчуците са пълни с енергия и хранителни вещества, необходими за обучение и възстановяване. Освен това тези храни, богати на антиоксиданти, ще ви помогнат да се борите с болести като настинка или грип.

  • Изберете източници на пълнозърнести въглехидрати като пълнозърнест хляб или тестени изделия и богати на фибри зърнени култури като енергийни източници. Ограничете рафинираните зърна и захарите като сладки зърнени храни, бели хлябове и гевреци. Ще се възползвате повече от пълнозърнестите продукти.
  • Изберете здрави източници на протеини като пиле, пуйка, риба, фъстъчено масло, яйца, ядки и бобови растения.
  • Бъдете хидратирани с напитки, тъй като спадът в нивата на хидратация с два процента може да повлияе отрицателно на работата. Опциите включват мляко, вода, 100% плодов сок и спортни напитки.

Обаче, осъзнайте, че спортните напитки и 100-процентния плодов сок са по-високи в общото съдържание на захар и, в случая на плодов сок, липсват много от здравните ползи, присъстващи в целия му хранителен партньор.

  • Придържайте се към всички хранителни продукти колкото е възможно повече, за разлика от силно преработените храни.

Защо спортното хранене за спортисти е толкова важно?

На най-основно ниво, храненето е важно за спортистите, защото осигурява източник на енергия, необходим за извършване на дейността. Храната, която консумираме, оказва влияние върху нашата сила, обучение, представяне и възстановяване. Не само, че видът храна е важен за спортното хранене, но и времето, което ядем през целия ден, също оказва влияние върху нивата ни на представяне и способността ни да се възстановява след тренировка. Ядените преди и след тренировка ястия са най-важните в спортното хранене за спортисти, но наистина трябва да внимавате с всичко, което поставяте в тялото си. Като общо правило, палестите спортисти трябва да ядат около два часа преди тренировка и това хранене трябва да бъде с високо съдържание на въглехидрати, ниско съдържание на мазнини и ниско до умерено съдържание на протеини. Въглехидратите са основният източник на енергия, който захранва вашия режим на упражняване и протеинът е необходим за подпомагане на растежа и възстановяването на мускулите. След упражняване трябва да замените въглехидратите, които сте изгубили, и трябва да осигурите правилно възстановяване на мускулите, като включите протеин в храненето след обучението. Пропорциите на протеини и въглехидрати, от които се нуждаете, ще варират в зависимост както от интензивността, така и от вида на спорта, така че за да получите правилния баланс, трябва да се свържете с квалифициран диетолог за професионална помощ с вашето спортно хранене за атлети. Кликнете върху банера по-долу, за да получите допълнителна информация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>