Превенция на Candida: 6 начина за предотвратяване на свръхрастеж на кандида

Превенцията на Candida и нейното управление зависят от начина ви на живот. Ако живеете здравословен начин на живот, тогава няма нищо, от което да се тревожите. С здравословен начин на живот, нивата на кандида в тялото ви винаги ще бъдат под контрол. Ако обаче вече усещате неприятни симптоми, свържете се с Вашия лекар или медицинска сестра, за да направите откриване. Детекцията трябва да се извърши възможно най-рано, това служи за установяване дали симптомите Ви са причинени от свръхрастеж от кандида или не. Ако трябва да използвате противогъбични средства, уверете се, че сте приели подходящия. Например, candica albicans е доста чувствителен към азолни лекарства, докато не-албиканските щамове като candida glabrata и candida krusei са резистентни към този противогъбичен.

Как да получите свръхрастеж на кандида?

Здравите бактерии в червата работят за поддържане на баланса на вашите нива на кандида. Въпреки това, съществуват фактори, които могат да причинят неконтролиран растеж на кандида. Ето факторите:

 • Хранете диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и захар.
 • Консумирането на много алкохол.
 • Прием на перорални контрацептиви.
 • Хранене на диета с високо съдържание на полезни ферментирали храни (като комбуча, кисело зеле и кисели краставички)
 • Да живееш с висок стрес начин на живот.
 • Провеждане на кръг от антибиотици, които убиват твърде много от тези здрави и приятелски бактерии.

Вашите стъпки за профилактика на кандида ще бъдат свързани и с всички тези фактори.

Най-добрият начин на живот да подкрепи профилактиката на кандида

Превенцията на Candida е просто да живеете по-здравословен начин на живот. Ако живеете здравословен и положителен живот, както е обяснено по-долу, няма да страдате от инфекция с кандида или други заболявания.

 • Избягвайте продължително излагане на антибиотици.

Ако трябва да приемете предписан курс на антибиотици, следвайте го с най-малко три до шест месеца добавки с най-добрата пробиотична добавка, която можете да си позволите.

 • Избягвайте продължителна употреба на контрола върху раждаемостта и стероидите.

Стероиди като кортизон или други кортизонови лекарства подтискат способността на имунната система да се бори с растежа на кандидата. Хормонални дисбаланси, причинени от противозачатъчни хапчета или чести бременности, също благоприятстват растежа на кандида.

 • Яжте богата на хранителни вещества диета.

Увеличете имунната си система, като ядете балансирана диета, богата на витамини, минерали и незаменими мастни киселини. Яжте много плодове и зеленчуци, които ви подхранват заедно с добрите бактерии. Candida намалява абсорбцията на някои хранителни вещества като витамин D, B12 и цинк.

 • Драстично намаляване на хранителните захари.

Candida се храни със захар. Премахване на прости захари, високо обработени нишестета и зърна, облекчава възпалението и гладува Candida. Опитайте се да консумирате богати на пробиотици кефири редовно, това е много добро за профилактика на кандида.

 • Яжте много естествено лакто-ферментирали храни.

Добавяне на приятелски бактерии Lactobacillus Acidophilus е задължително. Нуждаете се от постоянен принос на приятелските бактерии, за да запазите вредните бактерии и дрожди под контрол, да излекувате лигавицата на червата и да ви помогне да усвоите хранителните вещества. Проучванията показват, че запазването на съотношение от 85% до лоши бактерии ще предотврати появата на Кандидоза.

 • Намали стреса.

Хроничният стрес допринася за потискане на имунната система. Отслабената имунна система не може да се справи със своята работа и бързо се превръща в патогени. Това увеличава общото възпаление на червата, което води до повишена пропускливост на чревната обвивка, което може да доведе до изтичане на червата и кандидоза. Трябва да знаете, че простите стъпки по-горе не само ще бъдат полезни за профилактиката на кандида, но и са в основата на здравословните навици, които могат да подобрят всички области на живота ви.

Предотвратяване на Candida и съвети за управление

Като се имат предвид многобройните потенциални фактори, които допринасят за кандидоза, има много неща, които можете да направите сега, за да намалите риска от заразяване с дрожди. Например, ако решите да продължите да консумирате месо и други животински продукти, внимавайте за произхода на животните и избягвайте месото от животни, отглеждани с антибиотици или хормони. Ако страдате от инфекция с дрожди в кожата си, погледнете къде се случва това. Шансовете са, че вашата кандидоза е най-лоша в кожните гънки. Наднорменото тегло или затлъстяването също прави по-трудно за тялото ви да регулира кръвната захар, а лошото управление на кръвната захар помага за изхранването на растежа на кандида. Всъщност, ако продължавате да получавате дрождена инфекция (повтаряща се кандидоза), Вашият лекар може да предложи тест за откриване на диабет, преддиабет или гестационен диабет. За повече съвети за предотвратяване и управление на кандида, кликнете върху банера по-долу.

Candida Support

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>