Превенция на хепатита със здрави навици

Има много начини за превенция на хепатита – от пиене на преварена вода до измиване на ръцете. Но понякога това зависи от това какъв тип хепатит имате. Хепатитът е заболяване, което атакува черния дроб. Чернодробно заболяване – хепатит А, В и С – и всеки един се разпространява по различен начин. Разбирането на много видове разпространение на хепатит е първият ключ към превенцията на хепатита.

Как се разпространява хепатит

В зависимост от вида, два основни начина, по които преминава хепатитът, са контакт със заразена кръв или други телесни течности и контакт със заразена изпражнения. Хепатит А се екскретира през изпражненията на заразен човек. Можете да се заразите с хепатит А, ако погълнете заразена храна или вода. Хепатит тип В и С се разпространяват главно чрез контакт със заразена кръв. Сексуалното предаване е по-рядко срещан, но все още важен път на експозиция, особено за хепатит В.

Здравословни навици за превенция на хепатита

Ваксинацията често се превръща в основен начин за превенция на хепатита. Въпреки това, трябва да знаете, че поведението и навиците могат да предотвратят ефективно хепатита.

  • Хепатит А.

Добрата лична хигиена и правилната хигиена помагат за предотвратяване на разпространението на вируса на хепатит А. Винаги мийте ръцете си със сапун и вода, след като сте използвали банята, сменете пелената и преди да приготвите, сервирате или ядете храна. Хората с хепатит А не трябва да бъдат приготвяни или да сервират храна или да се грижат за възрастни хора, докато не изминат поне 2 седмици от първия признак на хепатит А. Варенето или готвенето на храна поне една минута до 85 ° С инактивира вирусите на хепатит А. Пътуващите могат да намалят риска от хепатит А, който е разработен и химически пречистен, като консумират само храни, които са правилно нагрявани, и като избягват плодове и зеленчуци, които лично не се приготвят от пътника.

  • Хепатит Б.

Хепатит В е разпространение чрез телесни течности, включително кръв и сперма. Практикуването на безопасен секс може да помогне за предотвратяване на инфекция. Вирусът на хепатит B може да живее и извън тялото до седем дни, така че избягвайте споделянето на четки за зъби, самобръсначки или игли. Татуировки и пиърсинг също могат да разпространят тази инфекция, ако иглите се използват не са стерилни.

  • Хепатит С.

Хепатит С се разпространява чрез контакт със заразена кръв. Най-добрата превенция е да се избегне споделянето на игли, които могат да прехвърлят малки количества кръв от един човек на друг. Контактът с всичко, което е замърсил кръвта – като тъкан, превръзка, или ръце и пръсти – може да разпространи вируса. Безопасният секс и добрата хигиена също могат да ви предпазят от инфекция.

Погрижете се за черния дроб: превенцията на крайния хепатит

Грижата за черния дроб е крайният ключ за превенция на хепатита. Ето някои начини за постигане на благополучие на черния дроб:

  • Поддържайте здравословно тегло.

Ако сте с наднормено тегло или с наднормено тегло, имате опасност да имате мастен черен дроб, който може да доведе до безалкохолно мастно чернодробно заболяване, една от най-бързо развиващите се форми на чернодробно заболяване.

  • Яжте балансирана диета.

Избягвайте висококалорични ястия, наситени мазнини, рафинирани въглехидрати (като бял ориз, бял хляб, обикновени тестени изделия) и захари. Не яжте сурови миди. За добре регулирана диета, яжте фибри, които можете да получите от пресни зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб, ориз и зърнени храни. Също така яжте месо, нискомаслено мляко и малки количества сирене и мазнини (добри мазнини като ядки, растителни масла, семена, риба). Хидратацията е важна, така че пийте много вода.

  • Редовно тренирайте.

Когато тренирате последователно, тя помага за изгаряне на триглицериди за гориво и може да намали мазнините в черния дроб.

  • Избягвайте токсините.

Токсините могат да наранят чернодробните клетки. Ограничете директния контакт с токсините от почистващи и аерозолни продукти, инсектициди, химикали и добавки. Когато използвате аерозоли, уверете се, че стаята е проветрена и носете маска. Не пушете.

  • Не пийте алкохол.

Алкохолните напитки могат да създадат много здравословни проблеми. Или да унищожи чернодробните клетки и да разкъса черния дроб. Ако пиете алкохол, по-добре е да се откажете напълно.

  • Вземете добавка за здраве на черния дроб.

Работа с органи в човешкото тяло. Той има редица функции, които са от съществено значение за вашето здраве и благосъстояние, включително детоксикация, балансиране на здравословните нива на холестерола и здравословна метаболитна обработка. Здрав, устойчив и дори способен на регенерация, черният дроб и здравата чернодробна функция са жизнено важни. Liver Support Plus е най-препоръчителната чернодробна добавка. Това е съчетание от натурален екстракт, който действа синергично за насърчаване на естествената функция на черния дроб. Съдържащи редица основни съставки. Ако искате да научите повече за това как да поддържате здравето на черния дроб, кликнете по-долу.

Liver Support

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>