Ползите от добавките на хитозан за бъбреците

Има ли ползи от добавки на хитозан за бъбреците? Проучванията установяват, че хитозановите добавки могат да помогнат на хора с бъбречна болест или бъбречна недостатъчност. Хитозанът е хранителна добавка, произведена от черупките на раци, скариди и омари. Медицинските изследвания показват, че хитозанът може да се свърже с мазнините в храната и да предотврати усвояването му в тялото. Хитозан може да помогне при отслабване и често се продава като добавка за отслабване. Изследователите също изучават положителните ефекти на добавките на хитозан за бъбреците.

Хитозан и креатинин

Креатининът е естествен отпадъчен продукт в тялото, който се създава от ежедневното движение на мускулите. Креатининът се намира в кръвта и урината и се преработва извън тялото от бъбреците. Кръвта трябва да бъде възможно най-чиста, за да може тялото да функционира в най-добрия си вид. Кръвта с високо съдържание на креатинин излага на човек риск от потенциално животозастрашаващи бъбречни заболявания. Лекарите често използват тест за креатинин, за да определят колко добре функционира бъбрекът, тъй като високите нива на креатинин в кръвта или урината могат да сигнализират за проблем с бъбрека. Един от начините за понижаване на нивата на креатинин е като приемате добавка на хитозан. Хитозан добавката е добър избор за хора, които искат да намалят нивата на креатинин по естествен начин.

Какви са ползите от добавките на хитозан за бъбреците?

Хитозановите добавки могат да помогнат на хора с бъбречна болест или бъбречна недостатъчност. В проучване, хитозан, даден на 40 души с бъбречна недостатъчност, подобрява силата, апетита и съня след 12 седмици. Той също така повишава хемоглобина и намалява нивата на креатинин и урея в кръвта, което показва потенциала му да подобри бъбречната функция. Освен това, високите нива на фосфор са силно свързани с по-висок риск от смърт при хора с хронично бъбречно заболяване. Железо-хитозанов комплекс намалява нивата на фосфор в кръвта. Този комплекс може да свързва фосфор по-силно от повечето други налични фосфорни свързващи вещества. Дъвченето на хитозанова дъвка също се превърна в популярен метод за намаляване на високите нива на фосфати при хора с бъбречни заболявания. Проучване установи, че хитозановата дъвка понижава нивата на фосфатите след само две седмици дъвчене.

Друго проучване за добавките на хитозан за бъбреците

Хората с бъбречна недостатъчност изпитват множество здравословни проблеми, включително анемия, умора и загуба на апетит. В друго открито проучване изследователите тествали добавки с хитозан при 80 души с бъбречна недостатъчност, получаващи текущо лечение на хемодиализа. Половината участници получават 45 mg таблетки за общо около 1500 mg хитозан дневно в продължение на 12 седмици; другата половина не получи добавка. Тези от групата на лечение показват значително понижение на нивата на урея и креатинин. Освен това, те покачват нивата на хемоглобина и отчитат подобряване на общата сила, апетит и сън. От тези резултати можем да заключим, че ползите от добавките на хитозан за бъбреците са реални. Този извод може да не е окончателен, но има сигнал, че хитозанът ще използва по-често в бъдеще за лечение на бъбреците. За повече информация относно хитозана и бъбреците, щракнете по-долу.

Chitosan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>