Някои храни могат да увредят черния дроб

Не само алкохолът допринася за чернодробното заболяване, но трябва да знаете, че някои храни могат да увредят и черния дроб. Черният дроб е многозадачно чудо на човешкото тяло, всеки ден се мъчи да смила мазнините, рециклира кръвните клетки, съхранява енергия за бъдеща употреба и филтрира кръвта, идваща от храносмилателния тракт, като ви предпазва от голямо разнообразие от опасни токсини , Но хората често не мислят за черния си дроб и не осъзнават, че това, което ядат, може да повлияе на способността му да функционира – понякога постоянно. Всъщност някои храни могат да увредят черния дроб, ако се консумират твърде често.

Какви храни могат да увредят черния дроб?

Вашият черен дроб е един от най-трудните работни органи в тялото ви и заслужава повече внимание, отколкото повечето хора го дават. Докато сте наясно, че упоритата употреба на алкохол допринася за чернодробно заболяване, знаете ли, че определени храни могат да увредят и черния дроб? Докато повечето неща са добре в умерени количества, някои от тези общи храни могат да увредят черния дроб с течение на времето.

  • Деликатно месо.

Храни, които са изключително богати на натрий – като месото от деликатеси – облагат черния дроб. Докато нормалното количество натрий (от 2000 до 2400 милиграма на ден) спомага за регулиране на кръвното Ви налягане и телесните течности, храните с високо съдържание на натрий създават излишък от течност, с която трябва да се справите.

  • Консервирани зеленчуци.

Консервираните зеленчуци и супата попадат по същия начин като деликатесното месо – твърде много сол за ежедневната ви диета. Експертите обикновено препоръчват приемът на натрий да бъде между 2000 и 2400 милиграма на ден, но проучванията показват, че консумираме повече от това.

  • Сушени плодове.

Сушените плодове може да изглеждат като здравословна алтернатива на бонбоните, но често имат толкова много консерванти, че са и нездравословни. Храни с голямо количество фруктоза (стафиди, плодови сокове, сушени манго) все още са лоша новина за черния ви дроб.

Храни, които могат да помогнат на черния дроб

Докато някои храни могат да увредят черния дроб, има и храни, които могат да подобрят здравето на черния дроб. Ето ги:

  • Овесена каша.

Храната с много фибри може да помогне на черния дроб да работи по най-добрия начин. Искате ли един, който е чудесен начин да започнете деня си? Опитайте овесена каша. Тя може да ви помогне да хвърлите някои излишни килограми и корема мазнини, което е добър начин да се пазят далеч от чернодробно заболяване.

  • Броколи.

Добавете много зеленчуци към вашата диета, ако искате да запазите черния дроб здрав. Броколите могат да бъдат част от тази стратегия. Тази хрупкава храна може да ви помогне да се предпазите от безалкохолно мастно заболяване на черния дроб.

  • Бадемите.

Ядките – особено бадемите – са добри източници на витамин Е, хранително вещество, което може да помогне за предпазване от мастни чернодробни заболявания.

  • Спанакът.

Листните зеленчуци имат мощен антиоксидант, наречен глутатион, който може да помогне на черния дроб да работи правилно. А спанакът не може да бъде по-лесен за приготвяне. Той прави чудесна база за салата за вечеря, а също и вкусна соте с чесън и зехтин.

  • Боровинки.

В тях има хранителни вещества, наречени полифеноли, които могат да ви предпазят от безалкохолно мастно чернодробно заболяване, което често върви ръка за ръка със затлъстяването и високия холестерол. Ако боровинките не са вашето нещо, други храни, богати на полифеноли, включват тъмен шоколад, маслини и сливи.

заключение

Увреждането на черния дроб е най-често свързано с прекомерната консумация на алкохол, но има и няколко други порока, които все още могат да разрушат този жизненоважен орган. Тъй като черният дроб действа като филтър на кръвта ви, той неизбежно среща всички неща, които влизат в тялото ви. Някои храни могат да увредят черния дроб с течение на времето. Всички ние трябва да се опитаме да ограничим нашите преработени храни. Те са пълни с мазнини и консерванти, които причиняват оксидативно увреждане на черния дроб. В допълнение към преработените храни, липсата на физически упражнения, прекомерната коремна мазнина, някои рецептурни лекарства и дори прекалено много болкоуспокояващи лекарства ще причинят увреждане на черния дроб. Отсега нататък трябва да обръщате повече внимание на черния дроб. Избягвайте храни, които могат да увредят черния дроб, да продължат здравословното хранене, да тренират, да отслабнете, да избягвате алкохола и наркотиците. Също така се препоръчва да вземете естествена чернодробна добавка, като Liver Support Plus, която може да помогне за насърчаване на здравословна чернодробна функция. Кликнете по-долу за повече информация.

Liver Support

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>