Най-добрите витамини за косопад

Преждевременният косопад може да се окаже неприятно да се справите, но има начини да се лекувате – като добавяне на един от най-добрите витамини за косопад в ежедневието ви. Много хора разглеждат здравата коса като знак за здраве или красота. Както всяка друга част на тялото ви, косата се нуждае от различни хранителни вещества, за да бъде здрава и да расте. Всъщност много хранителни дефицити са свързани с косопада. Докато фактори като възраст, генетика и хормони също влияят върху растежа на косата, оптималният прием на хранителни вещества е ключов. Тази статия разкрива най-добрите витамини за косопад.

5 най-добри витамини за косопад

По-долу са 5 най-добрите витамини за косопад:

  • Витамин А.

Витамин А е почти рок звезда, когато става въпрос за косата ви. Витамин А не само помага на клетките на косата да растат, но и работи с кожата, за да произвежда себум – вещество, което помага да поддържате скалпа и косата си влажни и здрави. Ако в диетата ви липсва витамин А, може да страдате от косопад. Тъй като витамин А е мастноразтворим витамин, дефицитът може да възникне при хора, които консумират диета с ниско съдържание на мазнини.

  • B-витамини.

И така, какво значение имат B-витамините със здравето на косата? Изобилие! B-витамините или биотинът играят важна роля за изграждането на структурен протеин, известен като кератин, който е широко разпространен в космените фоликули и ноктите. Както можете да си представите, недостигът на В-витамини може да причини загуба на коса или забавен растеж, а добавката с биотин може да помогне за подобряване на скоростта, с която расте косата ви, както и подобряване на нейната сила.

  • Витамин Ц.

Витамин С е необходим, за да може тялото да синтезира колаген. Колагенът е невероятно важен за силни, здрави фоликули на косата. Витамин С също играе роля в метаболизма на протеина, който разбира се включва колаген и кератин. Витамин С е необходим и за усвояването на желязо (което е важно за здравата коса) и служи като антиоксидант, помага на клетките на вашето тяло да се борят с процеса на стареене.

  • Витамин D.

Витамин D поддържа костите и кожата здрави, а през последните години също е свързан с растежа на косата. Изследване от 2012 г. предполага, че витамин D може да помогне за създаването на нови фоликули – малки пори, където може да расте нова коса. Това може да подобри дебелината на косата ви или да намали размера на косопада, който имате. Витамин D може също да помогне за „събуждане“ на фоликули, които са станали в съня. Оплешивяването се случва, когато фоликулите ви постоянно спят.

  • Витамин Е.

Витамин Е отдавна е признат за способността си да подобрява здравето на кожата и косата. Мощните антиоксиданти, наречени токотриеноли, се намират във витамин Е, а тези токотриеноли допринасят за по-здравословен скалп.

Как да си набавим достатъчно от най-добрите витамини за косопад

Ето как можете да получите достатъчен прием на най-добрите витамини за косопад:

  • Витамин А: Сладките картофи, моркови, тикви, спанак и къдраво зеле са с високо съдържание на бета-каротин, който се превръща във витамин А.
  • B-витамини: Можете да получавате B-витамини от много храни, включително пълнозърнести храни, бадеми, месо, риба, морски дарове и тъмни, зелени листа.
  • Витамин С: Тъй като хората не могат да правят витамин С, както другите животни, ние трябва да го получим от нашата диета. За щастие витамин С се намира в изобилие в вкусни плодове и зеленчуци, които вероятно вече ядете.
  • Витамин D: Вашето тяло произвежда витамин D чрез директен контакт със слънчевите лъчи. Добрите хранителни източници на витамин D включват тлъста риба, масло от черен дроб на треска, някои гъби и обогатени храни.
  • Витамин Е: Слънчогледовите семена, бадемите, спанакът и авокадото са добри източници на витамин Е.

Макар че винаги трябва да се стремите да консумирате разнообразни храни с плътни хранителни вещества като основен източник на витамини, добавките могат да бъдат чудесно допълнение, ако не получавате достатъчно от определени витамини за косопад.

Заключителни думи: значението на витамините

Дълбокият балсам ще ви помогне да направите вашите ключалки копринени, но ако наистина искате по-дълги и силни кичури, тогава ще трябва да добавите малко витамини за растежа на косата в ежедневното си меню. Витамините са от решаващо значение за функцията на всички клетки в тялото, включително тези, които са отговорни за генерирането на коса. Всички хранителни дефицити засягат тези клетки, произвеждащи коса много бързо, което от своя страна се проявява при загуба на коса. Щракнете върху банера по-долу, за да разберете още едно важно нещо, което може да бъде полезно при лечението и предотвратяването на косопада.

Propecia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>