Лечение на артрит с диета

“Лечение на артрит с диета, възможно ли е?” Това е един от най-често срещаните въпроси, които имат хората с всяка форма на артрит. Отговорът, за щастие, е, че храните, които ядете, могат да повлияят на болката и симптомите ви при артрит. Възпалението, основна причина за артрит, често се влошава (или по-добре) поради диетата на човек. Така че, лечението на артрит с диета е наистина възможно. След диета с ниско съдържание на преработени храни и наситени мазнини и богати на плодове, зеленчуци, риба и ядки е чудесно за вашето тяло.

Здравословно хранене и артрит

Тялото ви работи най-добре, когато ядете широка гама от здравословни храни. Повечето хора откриват, че се чувстват по-добре, ако се хранят с балансирана и разнообразна диета, за да получат всички витамини, минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества, от които тялото им се нуждае. Опитайте се да ядете диета, която включва риба, ядки, зехтин и много плодове и зеленчуци. Храненето на балансирана диета и адекватен прием на течности също може да ви помогне да осигурите по-добри енергийни нива, да ви помогне да поддържате теглото си и да ви даде по-добро чувство за благосъстояние, което може да облекчи симптомите ви.

Лечение на артрит с диета: най-добрите храни за ядене

Артритът е термин за клас заболявания, които причиняват болка, подуване и скованост в ставите. Може да засегне хора от всякаква възраст, пол и етнически произход. Има много различни видове артрит. Остеоартритът е един вид, който се развива в ставите с прекомерна употреба. Друг вид е ревматоидният артрит, автоимунно заболяване, при което имунната ви система атакува ставите ви. За щастие има много храни, които могат да облекчат възпалението и могат да помогнат за облекчаване на част от болките в ставите, свързани с артрит. Лечението на артрит с диета е доказано много ефективно и ето някои от най-добрите храни за ядене, ако имате артрит.

 1. Мазна риба: Мазната риба е с високо съдържание на омега-3 мастни киселини и витамин D, като и двата могат да бъдат полезни за намаляване на възпалението и тежестта на симптомите на артрит.
 2. Броколи: Броколи съдържа съединение, наречено сулфорафан, което изследователите смятат, че може да забави прогресията на артрит. Този зеленчук е богат и на витамини К и С, както и на калций, укрепващ костите.
 3. Спанак: Спанакът е богат на антиоксиданти, включително каемпферол. Проучванията са установили, че kaempferol може да намали възпалението и да забави прогресията на артрита.
 4. Орехи: Орехите са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които могат да облекчат симптомите на артрит, както и възпалението.
 5. Ябълки: Те са с високо съдържание на антиоксиданти и добър източник на фибри. Плюс това, те могат да помогнат за ограничаване на апетита ви за нездравословни закуски.
 6. Бери: Плодовете също са с високо съдържание на важни антиоксиданти. Плодовете са особено полезни, ако приемате лекарства за артрит, тъй като високото съдържание на фибри в плодовете може да помогне за облекчаване на запека, който лекарствата често причиняват.
 7. Джинджифил и куркума: Тези подправки имат противовъзпалителни свойства. Химикалите в тези растения могат да облекчат възпалението. Здравословното поръсване на тези подправки върху храни или напитки ще донесе ползи за здравето и ще добави малко ритник към любимите ви ястия.
 8. Канола и маслинови масла: Пропуснете генеричното растително масло или царевично масло и посегнете към тези две разновидности, които имат добър баланс на омега-3 и омега-6 киселините, като и двете са есенциални мастни киселини. Проучванията са установили, че компонент в зехтина, наречен олеокантал, има противовъзпалителни свойства.

Лечение на артрит с диета: храни, които трябва да се избягват

Лечението на артрит с диета е не само в избора на правилните храни, но и в избягването на определени храни. Когато някой живее с артрит, тялото им е в възпалително състояние. Докато храните с противовъзпалителни свойства могат да намалят симптомите, някои храни съдържат вещества, които активно допринасят за това възпаление. Най-добре е да избягвате или ограничавате тези диетични избори. Видовете храни, които трябва да се избягват, са тези, които включват следното:

 • Захар: Храни, които съдържат рафинирана захар – включително сладкиши, шоколад, бонбони, сода и дори плодови сокове – задействат освобождаването на протеини в тялото, наречени цитокини, които причиняват възпаление.
 • Наситени мазнини: Храни с високо съдържание на наситени мазнини, като пица и червено месо, могат да причинят възпаление в мастната тъкан. Освен че допринася за риска от развитие на затлъстяване, сърдечни заболявания и други състояния, това може да влоши артритното възпаление.
 • Рафинирани въглехидрати: Продуктите от бяло брашно, като бял хляб, бели тестени изделия и крекери, се считат за рафинирани въглехидрати. Рафинираните въглехидрати причиняват скок в кръвната глюкоза, което е доказано, че увеличава възпалението в организма.

Долния ред

Лечението на артрит с диета може значително да допринесе за подобряване на вашето здраве. Разнообразие от храни с мощни компоненти могат да помогнат за намаляване на някои симптоми на артрит – като същевременно насърчават цялостното здраве.

Projoint Plus

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>