Лекарства за лечение на косопад

Много неща могат да накарат хората да загубят повече коса от нормалното. Дерматолозите често препоръчват лекарства за превенция на косопад и, ако е възможно, да възстановят косата. Нещата, които причиняват жените и мъжете да губят повече коса от нормалното, могат да бъдат генетика, болест, стрес, медицински състояния или хормонален дисбаланс, стареене и дори това, което ядете. Първата стъпка е да работите с Вашия лекар, за да разберете какво причинява проблема. Може да има лекарства за загуба на коса, които могат да помогнат за възстановяване на цялостното ви здраве.

диагноза

Преди да поставите диагноза, Вашият лекар най-вероятно ще Ви даде физически преглед и ще Ви попита за Вашата медицинска история и история на Вашето семейство. Той или тя може също да извършва тестове, като:

 • Кръвен тест. Това може да помогне да се разкрият медицински състояния, свързани с косопад.
 • Издърпайте теста. Вашият лекар внимателно издърпва няколко десетки косми, за да види колко излизат. Това помага да се определи етапа на процеса на отделяне.
 • биопсия на скалпа. Вашият лекар изстъргва проби от кожата или от няколко косми, изтръгнати от скалпа, за да изследва корените на косата. Това може да помогне да се определи дали инфекцията причинява загуба на коса.
 • Светлинна микроскопия. Вашият лекар използва специален инструмент за изследване на космите, подрязани в основата им. Микроскопията помага да се открият възможни нарушения на косъма.

Предлага се лекарство за косопад. Може да успеете да обърнете загубата на коса или поне да забавите по-нататъшното изтъняване. При някои състояния, като напр. Загуба на коса (алопеция ареата), косата може да се възстанови без лечение в рамките на една година.

Лекарства за косопад

Възможностите за лечение на косопад включват следното:

 • Външен миноксидил.

Актуалният миноксидил спира косата от изтъняване и стимулира растежа на косата. Това лекарство може да помогне на хората с много различни видове загуба на коса, включително: мъжки и женски модел загуба на коса, която също е известна като андрогенна алопеция; алопеция ареата, автоимунно заболяване, при което имунната система на организма атакува здрави тъкани. Страничните ефекти са редки, но могат да включват зачервяване и дразнене на скалпа и растеж на окосмяване по лицето.

 • Перорален финастерид.

Пероралният финастерид е лекарство, предписвано от мъже, които имат мъжки косопад или андрогенна алопеция. Finasteride забавя скоростта на загуба на коса и стимулира растежа на косата, като потиска производството на хормон, който разрушава космените фоликули. Това лекарство се приема веднъж дневно през устата и е най-ефективно, когато се приема по едно и също време всеки ден. Страничните ефекти на това лекарство са редки, но могат да включват еректилна дисфункция и депресия.

 • Антиандрогени.

Лекарства, които инхибират андрогените – половите хормони, които увреждат или унищожават космените фоликули – могат да спрат загубата на коса при женското плешивост, също известна като андрогенна алопеция. Антиандрогенните лекарства се предлагат само по рецепта и включват спиронолактон и орални контрацептиви или противозачатъчни хапчета, които съдържат естроген. Антиандрогените могат да предизвикат странични ефекти, включително нередовна менструация и сънливост. Жените, които се опитват да забременеят, не трябва да приемат антиандрогени.

 • Кортикостероиди.

Някои видове загуба на коса са причинени от автоимунно заболяване и се третират по различен начин от хормонално предизвиканата загуба на коса. С автоимунно състояние, имунната система на организма атакува здрави органи и тъкани, включително кожата. Понякога тялото унищожава здрави космени фоликули. Кортикостероидните лекарства се използват за лечение на хора с алопеция ареата, лихен планиполирас и дискоиден лупус еритематозус. Тези супресори на имунната система могат да противодействат на ефектите от автоимунно заболяване, което позволява на косата да расте. Стероидите се предлагат като локални разтвори или инжекции и всички изискват рецепта. Дерматолозите определят кой тип лечение е най-подходящо въз основа на възрастта и тежестта на симптомите.

Точки, които трябва да запомните, когато използвате лекарства за загуба на коса

Ето важни неща, които трябва да запомните, когато използвате лекарства за лечение на косопад:

 • Лечението с лекарства може да забави загубата на коса и да помогне за възстановяване на косата. Но може да не получите толкова растеж на косата, колкото очаквате.
 • Трябва да продължавате да приемате лекарството, или всяка коса, която ще се раздвои, ще падне.
 • Вашата застраховка вероятно няма да покрива лекарството, а лекарствата могат да бъдат скъпи.
 • Може да бъде много опасно да приемате тези лекарства, ако сте бременна или имате определени здравословни условия, като проблеми със сърцето.
 • Може да почувствате, че възможността за възстановяване на косата и по-доброто усещане за това, как изглеждате, е по-важна от ограниченията за лечение на косопад.

Има ли рискове лекарствата?

Няма риск за вашето здраве, ако решите да не използвате лекарства за загуба на коса. Но някои хора могат да бъдат обезпокоени от загубата на коса, която те чувстват, че е повлияла на техния външен вид. Ако не използвате лекарства, загубата на коса вероятно ще продължи. Но медикаментите не винаги работят и загубата на коса може да продължи въпреки лечението с медикаменти.

Har Vokse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>