Как се свързва затлъстяването и хипертонията

Връзката между затлъстяването и хипертонията все още не е напълно обяснена. Въпреки това, изследванията показват, че те са свързани. Затлъстяването или наднорменото тегло е основен рисков фактор за развитието на повишено кръвно налягане. Но не е известно как затлъстяването увеличава риска от високо кръвно налягане, което затруднява разработването на терапии, основани на доказателства за затлъстяване и хипертония.

Връзката между затлъстяването и хипертонията

Както беше посочено по-горе, корелацията между затлъстяването и хипертонията не е напълно обяснена. Въпреки това, изследванията показват, че има особено значение за въздействието, което затлъстяването оказва върху симпатиковата нервна система. Артериалното налягане е отговорно за диурезата и натриуретичните механизми, които причиняват високо кръвно налягане при пациенти, които страдат от затлъстяване. Инсулиновата резистентност и възпаление, предизвикани от наднорменото тегло, също са фактори, които допринасят за развитието на хипертония. Въпреки че пациентите със затлъстяване имат по-голяма вероятност да развият хипертония, отколкото хората със здравословно тегло, не всички пациенти с наднормено тегло са хипертонични, което може да се обясни с хетерогенността на заболяването.

Как да управлявате затлъстяването и хипертонията

Заедно, затлъстяването и хипертонията се съчетават, за да създадат водеща причина за сърдечно-съдови заболявания. Вие сте в особено висок риск, ако сте склонни да носите тежестта си около корема.

  • Лекарства.

Шансовете са, че Вашият лекар ще Ви предпише лекарство за кръвно налягане. Често предписаните лекарства за кръвно налягане включват инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим, блокери на калциевите канали и ниски дози диуретици. За пациенти със затлъстяване с високо кръвно налягане, първите лекари могат да предписват ангиотензин-конвертиращи инхибитори и блокери на ангиотензин II рецептори. Някои хора може да се нуждаят от две или три различни лекарства. Налице са и други лекарства, но възможните странични ефекти могат да ги изтласкат в списъка. Например в много специфични случаи лекарите могат да предписват бета-блокери за лечение на високо кръвно налягане. Бета-блокерите работят за намаляване на количеството кислород, от което се нуждае сърцето ви. Те забавят сърдечния ви ритъм, като блокират чувствителността на сърцето ви към адреналин, хормон, произвеждан от надбъбречната жлеза, който причинява реакция на “борба или бягство”. Бета-блокерите са свързани с повишаване на теглото при някои хора, така че употребата им обикновено е ограничена до определени ситуации.

  • Промени в начина на живот.

Вероятно сте го чули и преди, но се повтаря: ако сте с наднормено тегло и имате високо кръвно налягане, трябва да загубите малко тегло. Дори загубата на няколко килограма може да има значителни ползи за сърцето и цялата ви сърдечно-съдова система. Вашият лекар може да Ви говори и за модифициране на цялата диета. Диета, която обикновено се препоръчва на хора с високо кръвно налягане, е хранителният подход за спиране на хипертонията – план за хранене, който акцентира върху плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни, постните протеини и ниско или без мазнини. Тази диета също е богата на фибри и хранителни вещества като калий, калций и магнезий, които могат да ви помогнат да постигнете по-ниско кръвно налягане.

Какво да си спомня

Най-важното нещо, което трябва да запомните: затлъстяването и хипертонията са свързани. А комбинацията от затлъстяване и хипертония е свързана с много други заболявания, които могат да повлияят на общото здраве и продължителността на живота. Ако се диагностицира хипертония, трябва да се започне лечение с антихипертензия. Но, със загуба на тегло, значително понижаване на кръвното налягане може да позволи намаляване на броя на приетите лекарства или намаляване на количеството на взетите лекарства. Превенцията би била по-добра от всяко лекарство. Можете да научите повече за този въпрос, като кликнете върху банера по-долу.

Phenq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>