Как да спрем хъркането по естествен път

Не позволявайте хъркането да съсипе хубава нощ на човек, който спи до вас. Научете тук как да спрете хъркането по естествен път. Всеки човек хърка в съня си от време на време. За някои хора обаче нощното хъркане е сериозно смущаващ проблем (особено за човека, който спи до тях). Обикновено хъркането не е показателно за животозастрашаващо заболяване, но може да е знак, че има проблем с езика, носните проходи или гърлото. Така или иначе хроничното хъркане може да стане много разрушително във времето.

Разбиране какво причинява хъркането

Спящ ще хърка, защото има запушване в носния им проход или гърлото. Независимо дали са големи или малки, това запушване може да доведе до неправилно дишане или да създаде вакуум в дихателните пътища, което се превръща в хъркане. Да разберем дали произходът на хъркането е от носните проходи или гърлото е изключително просто. Обикновено човек, който хърка с широко отворена уста, има проблеми с тъканите в гърлото. Тези, които хъркат през носа със затворена уста, очевидно имат запушване в носния проход. Хъркането е неудобно състояние, което може да ни изнерви да споделяме леглото си с когото и да било. За щастие има много ефективни начини как да спрем хъркането по естествен път.

Чести причини за хъркане

Преди да научим как да спрем хъркането по естествен път, важно е да разберем причините, които стоят зад хъркането ви. След като разберете защо хъркате, можете да намерите правилните решения за по-спокоен сън – и за вас, и за партньора ви.

 • Възраст: С достигането на средна възраст и след това гърлото ви става по-стеснено, а мускулният тонус в гърлото ви намалява.
 • С наднормено тегло или с форма: Мастната тъкан и лошият мускулен тонус допринасят за хъркането. Дори ако не сте с наднормено тегло като цяло, носенето на наднормено тегло около врата или гърлото може да предизвика хъркане.
 • Начинът, по който сте изградили: Мъжете имат по-тесни въздушни канали от жените и е по-вероятно да хъркат. Тесното гърло, цепнатото небце, уголемените аденоиди и други физически качества, които допринасят за хъркането, често са наследствени.
 • Проблеми с носа и синусите: Запушените дихателни пътища или запушен нос затрудняват вдишването и създават вакуум в гърлото, което води до хъркане.
 • Алкохол, тютюнопушене и лекарства: Приемът на алкохол, тютюнопушенето и някои лекарства, като транквилизатори като лоразепам и диазепам, могат да увеличат мускулната релаксация, което води до повече хъркане.
 • Поза в съня: спането плоско на гърба ви кара плътта на гърлото ви да се отпусне и да блокира дихателните пътища.

Как да спрем да хъркаме естествено с промените в начина на живот

Има много доказани техники за това как да спрем хъркането по естествен път. Не всяка техника обаче е подходяща за всеки човек, така че спирането на хъркането ви изисква търпение, промени в начина на живот и готовност да експериментирате с различни решения. Ето 7 неща, които можете да направите, за да спрете хъркането:

 1. Отслабнете: Ако имате наднормено тегло или затлъстяване, много вероятно е да хъркате или да намалите, ако отслабнете.
 2. Упражнение: Упражнението подобрява мускулния тонус в цялото ви тяло, като позволява на мекото ви небце и гърлото да поддържат формата си, докато спите.
 3. Избягвайте алкохола преди лягане: Пиенето на значително количество алкохол отпуска мускулите на гърлото. Когато тези мускули се отпуснат, е по-вероятно да вибрират. Избягването на алкохол преди лягане може да намали или спре хъркането.
 4. Избягвайте други лекарства преди лягане: Освен алкохола, други лекарства могат да причинят хъркане или други странични ефекти, които влияят негативно на качеството на вашия сън. Един такъв пример са успокоителните и сънотворните.
 5. Спрете пушенето: Освен че вредят на цялостното здраве, пушенето дразни дихателните пътища и това може да влоши хъркането. Ако човек пуши, отказването може да помогне на Хъркането по-малко, ако изобщо.
 6. Яжте по-добре: избягвайте големи хранения късно през нощта, особено ако съдържат прекалено мазни или захарни храни. Те могат да разстроят храносмилателната ви система и да затруднят съня.
 7. Спящ от едната страна: Спането на едната страна може да позволи на въздуха да тече по-плавно, намалявайки вибрациите. Това може или да спре звука на хъркане или да го направи по-тих.

Как да спрем хъркането естествено: заключение

Тъй като хъркането е по-сложно, отколкото мнозина от нас мислеха преди, само едно нещо може да не излекува напълно вашия хъркане. Често най-добрата тактика как да спрете хъркането по естествен начин е да комбинирате положителни промени в начина на живот с качествен продукт против хъркане като Air Snore. Чували сме истории от много хора, които използват тази комбинирана терапия много добре. За да разберете какво е Air Snore и как да използвате този продукт, щракнете върху банера по-долу.

Air Snore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>