Как да лекувате симптомите на косопад при мъжете

Симптомите на косопад са най-различни в зависимост от причината. Може да забележите внезапна загуба на коса или постепенно изтъняване с течение на времето. Има много причини, поради които мъжете изпитват симптоми на косопад. Всичко от медицинските състояния до хормоналните промени към стреса може да е виновникът. Не винаги е лесно да се проследи първопричината, така че може да е полезно да водите дневник, за да проследявате промените, които забелязвате или симптомите, които преживявате, и да търсите модели.

Най-честите симптоми на косопад

Симптомите на косопад могат да включват:

 • Постепенно изтъняване на върха на главата. Това е най-често срещаният вид косопад, засягащ мъжете с напредване на възрастта. Косата често започва да се отдръпва от челото по линия, наподобяваща буквата М.
 • Кръгли или лепенки плешиви петна. Някои мъже изпитват гладки плешиви петна с размер на монети. Този тип косопад обикновено засяга само скалпа, но понякога се среща и при бради или вежди. В някои случаи кожата ви може да стане сърбяща или болезнена преди косата да падне.
 • Внезапно разхлабване на косата. Физически или емоционален шок може да доведе до отпускане на косата. Шепи коса могат да излязат при сресване или измиване на косата или дори след нежно подръпване. Този тип косопад обикновено причинява цялостно изтъняване на косата, а не плешиви петна.
 • Косопад по цялото тяло. Някои състояния и медицинско лечение, като химиотерапия за рак, могат да доведат до загуба на коса по цялото ви тяло. Косата обикновено расте обратно.
 • Пласти от лющене, които се разпространяват по скалпа. Това е признак на трихофития. Тя може да бъде придружена от счупена коса, зачервяване, подуване и на моменти сочи.

Причините за симптомите на косопад

Симптомите на косопад обикновено са свързани с един или повече от следните фактори:

 • Наследственост.

Ако идвате от семейство, в което мъжете започнаха да имат косопад на определена възраст, тогава може би сте по-предразположени към това.

 • Хормонални промени.

Различни състояния могат да причинят постоянен или временен косопад, включително хормонални промени поради проблеми с щитовидната жлеза.

 • Лекарства.

Определени класове лекарства могат да насърчат загубата на коса. По-разпространени сред тях са определени лекарства за разреждане на кръвта и лекарства за кръвно налягане, известни като бета-блокери. Други лекарства, които могат да причинят загуба на коса, включват метотрексат, нестероидни противовъзпалителни средства и вероятно антидепресанти.

 • химиотерапия.

Някои от лекарствата, използвани за победа на рака на гърба, за съжаление също могат да доведат до изпадане на косата ви. Химиотерапията е като ядрена бомба. Той унищожава бързо делящите се клетки. Това означава ракови клетки, но също така бързо разделящи се клетки като косата.

 • Емоционален стрес.

Емоционалният стрес е по-малко вероятно да причини загуба на коса, отколкото физически стрес, но може да се случи например в случай на развод, след смъртта на любим човек или докато се грижи за застаряващ родител.

 • Overstyling.

Енергичният стил и лечение на косата през годините може да доведе до изпадане на косата ви. Примерите за екстремно стайлинг включват тъкане на коса или редове с царевица, както и химически релаксиращи средства за изправяне на косата, третиране с горещо масло или всякакъв вид тежки химикали или силни горещини.

Лечението на симптоми на косопад

Финастерид, известен още с марката си Propecia, е едно от само две лекарства, одобрени от FDA за лечение на симптоми на косопад. Първоначално финастеридът идва на сцената през 1992 г. като лечение за увеличена простата. С течение на времето учените забелязали, че лекарството помага при косопад. Propecia се предлага под формата на таблет с надпис “P” от едната страна и “PROPECIA” с релефна от другата. Етикетът на лекарството дава указание на потребителите да приемат една таблетка от 1 милиграм веднъж дневно. Може да се приема със или без храна. За лечение на косопад Propecia отнема няколко месеца, преди да забележите положителните си промени в косата. Ежедневната употреба на Propecia за повече от 3 месеца е необходима, за да се получат реални резултати. Продължителната употреба е предназначена за поддържане на ползата. Подобряването на растежа на косата винаги ще продължи, докато продължите да приемате Propecia. Ако искате да знаете повече подробности за Propecia, щракнете върху банера по-долу.

Propecia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>