Какво представлява диетата на кандида?

Candida диета е с ниско съдържание на захар, противовъзпалителна диета, която насърчава доброто здраве на червата и елиминира захарите, които хранят свръхрастеж на кандида. Диета кандида включва зеленчуци без скорбяла, някои плодове с ниско съдържание на захар, зърна без глутен, някои млечни продукти и ферментирали храни. Чрез подобряване на здравето на червата и възстановяване на баланса на бактериите и дрождите, които живеят в тялото ви, можете да получите облекчение от симптомите на кандида като подуване на корема, лошо храносмилане, дрожди, умора, гадене, диария и газ.

Приготвяме се да започнем

Преди да започнете диета с кандида, се препоръчва да се пристъпи към почистване на кандида. Това е краткосрочна диета, която ще облекчи стреса върху храносмилателния ви тракт и ще освободи токсините от тялото ви. Има много начини за почистване, но два общи начина са:

  • Пиенето само на течности, като лимонена вода или костен бульон.
  • Консумират се предимно зеленчуци, като салати и задушени зеленчуци, заедно с малко количество протеин през целия ден.

Прочистването не трябва да трае повече от няколко дни. След това ще сте готови да започнете диетата на кандида. Няма специален график за диетата на кандида. Поддръжниците на диетата твърдят, че хората могат да изпитат облекчение в рамките на няколко седмици, докато други може да изискват много месеци, за да видят положителен ефект.

8 храни да се яде на диетата на кандида

Следните храни, които трябва да ядете, когато се подлагате на диета с кандида:

  • Зеленчуци без скорбяла.

Гъбичните свръхрастения ядат това, което ядете. Растителни храни като кала, спанак и швейцарска коприва предлагат много хранителни вещества, без да хранят свръхрастеж. Някои хора се справят по-добре със задушаване или печене на зеленчуци без скорбяла, което е по-нежно на червата.

  • Почистете месото.

Говеждо месо, хранено с трева, уловена дива риба и органично месо (като черен дроб) са богати на бионалични мастноразтворими хранителни вещества като витамини А, D и K2, всички от които са необходими за имунното и микробиомозното здраве.

  • Здрави мазнини.

Маслото от кокос, маслина и авокадо се лекува изцяло. Различни наситени и мононенаситени мазнини имат противовъзпалителен ефект върху лигавицата на червата. Особено кокосовото масло е богато на каприлова киселина, за която е доказано, че инхибира свръхрастеж на кандида.

  • Култивирани храни.

Ферментиралите храни, като кимчи, кисело зеле и кокос или кефир, хранени с трева, ще помогнат за пренасочване на микробиома с напрежение с полезни бактерии.

  • Лечебни билки и подправки.

Билките като риган, джинджифил и pau d’arco са доказали, че имат антимикробни ефекти. Можете да изберете да ги използвате в рецепти, чайове или в добавка.

  • Здрави подсладители.

Захарта може да бъде вредна за червата. Не-сладките подсладители като сурова зелена стевия и ксилитол са чудесни алтернативи на захарта. Но дори и тези трябва да се използват пестеливо.

  • Чай.

Доказано е, че танините, открити в черния чай, помагат да се убие кандида. Успокояващи чайове, като джинджифил, могат да помогнат за успокояване на деликатната подплата на червата.

  • Костен бульон.

Тази древна лечебна храна прави едно модерно завръщане – и за добра причина. Това е може би най-силното лекарство на червата за повечето хора. Колагенът в бульона е изграждащ блок за здрава вътрешност на червата. Тъй като не съдържа захар, тя може също така да помогне да се изгладят гъбите и да се намали възпалението.

Внушение

Candida диета предлага много ползи. Въпреки това, премахването на захарта и някои други храни може да ви изложи на риск от небалансирана и хранително неадекватна диета. Поради това се препоръчва да се работи с доставчик на здравни услуги, когато се извършва диета с кандида, за да се гарантира достатъчен прием на хранителни вещества. Кликнете върху банера по-долу, за да научите повече за това как да правите безопасна диета с кандида, без странични ефекти.

Candida Support

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>