Какво да знаете за инфекцията с кандида

Инфекцията с Candida обикновено е известна като кандидоза, причинена от Candida гъбички, особено candida albicans. Тези гъби се срещат почти навсякъде в околната среда. Някои от тях могат да живеят безвредно заедно с богатите “местни” видове бактерии, които обикновено колонизират устата, стомашно-чревния тракт и вагината. Инфекцията с кандида може да предизвика случайни симптоми при здрави хора. Ако имунната система на човек е отслабена от заболяване (особено СПИН или диабет), недохранване или някои лекарства (кортикостероиди или противоракови лекарства), гъбичките на кандида могат да предизвикат симптоми по-често. Кандидоза може да засегне много части на тялото, причинявайки локализирани инфекции или по-голямо заболяване, в зависимост от лицето и общото му здравословно състояние.

Какви са рисковите фактори за инфекцията с кандида?

Рисковите фактори за инфекцията с кандида включват:

 • Слаба имунна система, причинена от заболявания / състояния като:

о диабет. Трансплантация на органи. о химиотерапия. о СПИН.

 • Провежда се редовно системно лечение с кортикостероиди.
 • Прекъсвания в кожата или лигавиците.
 • Бъбречна диализа.
 • Интравенозни катетри.
 • Интравенозна злоупотреба с наркотици.
 • затлъстяване.
 • пептична язвена болест.
 • Тежки изгаряния.
 • Уринарни катетри.

Важно е да се отбележи, че наличието на рисков фактор не означава, че човек ще получи състоянието. Рисковият фактор увеличава шансовете за получаване на състояние в сравнение с индивид без рискови фактори. Някои рискови фактори са по-важни от други. Също така, липсата на рисков фактор не означава, че индивидът няма да получи условието. Винаги е важно да обсъдите ефекта на рисковите фактори с вашия доставчик на здравни услуги.

Ключови принципи на терапията за инфекция с кандида

 • Когато е възможно, използвайте препарати за локално приложение, тъй като рискът от сериозни странични ефекти ще бъде намален в сравнение със системните агенти. Обаче, има някои обстоятелства, когато орален агент може да бъде предпочетен.
 • Топичните препарати се предлагат като кремове, лосиони, аерозоли, шампоани, супозитории, таблетки за смучене, пастили, мехлеми и прахове (нистатин). Изборът на формулировка ще се определя от наличието на избраното лекарство и мястото на лечение на кандидоза.
 • Повечето противогъбични лекарства, продавани за лечение на трихофития, също са ефективни за кандидоза. Те включват азоли (клотримазол, миконазол, еконазол, оксиконазол, кетоконазол, сулконазол), циклопирокс оламин, алиламини (нафтифин и тербинафин), бутенафин и нистатин.

Какво трябва да избягвате, за да предотвратите инфекция с кандида?

Ето какво трябва да избягвате, за да предотвратите свръхрастеж и инфекция с кандида:

 • Захар.

Candida процъфтява на захар. Той също е силно възпалителен и потиска имунната система. Преработените и рафинирани храни, богати на пшеница, захар или подсладители, създават идеалното условие за живот на кандидата. Така че най-логичното място да започнете да се борите с кандида е да премахнете източниците, от които тя расте, захар. Важно е да премахнете всички източници на захар, включително; бяла захар, мед, кленов сироп, кокосова захар, кафява захар, агаве и сироп от оризов малц. Stevia е единствената безопасна алтернатива, тъй като не подава Candida.

 • Храни за хранене с Candida.

Следните храни също насърчават растежа на кандида: пшеница, картофи, оцет (с изключение на ябълков оцет), фъстъци, рафинирани зърна, включително царевица и соя, плодове с висока захар, като сушени плодове, грозде, смокини, банани и ананас. А също и всички храни с високо съдържание на въглехидрати като хляб, тестени изделия, пици, зърнени храни и печени изделия. Ако смятате, че сте засегнати от инфекция с кандида, кликнете върху банера по-долу, за да разберете какво най-добро лечение трябва да предприемете, дори преди да отидете на лекар за медицинска помощ.

Candida Support

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>