Какви са симптомите на алопецията?

Симптомите на алопеция обикновено се появяват при внезапно настъпване на гладки, кръгли, без козина петна по скалпа. Засегнатите области обикновено са оцветени в кожата, но могат да имат цвят на праскова. Понякога има разпръснати къси или бели косми в козината.

Какво е алопеция ареата?

Алопеция ареата е заболяване, което причинява изпадане на косата в малки участъци, които могат да останат незабележими. Тези пластири обаче могат да се свържат и след това да станат забележими. Това заболяване се развива, когато имунната система атакува космените фоликули, което води до загуба на коса. Внезапна загуба на коса, една от симптомите на алопеция, може да се появи на скалпа, а в някои случаи и на веждите, миглите и лицето, както и други части на тялото. Може да се развива бавно и да се появява отново след няколко години. Понастоящем няма лек за алопеция ареата. Въпреки това, има лечения, които могат да помогнат на косата да се размножи по-бързо и това може да предотврати бъдещата загуба на коса, както и уникални начини за покриване на загубата на коса.

Чести симптоми на алопеция

Най-честите симптоми на алопеция включват:

  • Косопад: Най-честото място на косопад е скалпа. Понякога пациентите изпитват загуба на коса в други места на тялото, като брадата, веждите и миглите.

Проучванията показват, че когато пациентите развият симптоми на алопеция areata по-рано в живота, те изпитват по-тежка загуба на коса. Това е особено вярно, ако загубата на коса започва през първите две десетилетия от живота. Въпреки това, протичането на заболяването може да бъде непредсказуемо. Косата расте спонтанно при 80% от пациентите през първата година. Но внезапните рецидиви могат да се появят по всяко време. Алопеция areata включва парче косопад, с един или повече монети размер петна по скалпа или други области на тялото. Алопеция ареата може да се превърне в два други вида алопеция. Това се случва при около 7% от пациентите с алопеция. Двата вида алопеция, които могат да се развият при пациенти, включват: o Alopecia areata totalis – загуба на коса по цялата скалпа (възниква при около 5% от случаите). o Alopecia areata universalis – пълна загуба на коса (възниква в около 5% от случаите), по цялата скалпа, лицето и тялото, включително области като веждите, миглите, ръцете, краката и срамната коса.

  • Промени в ноктите: Проучванията показват, че промените в ноктите се наблюдават при 10 до 38% от пациентите с алопеция ареата. Тежестта на промените съответства на степента на косопад.

Някои често срещани промени включват пипсинг на ноктите (депресии в ноктите или ноктите на краката), груби, зацапани нокти и вертикални хребети или линии, които вървят от основата на нокътя до върха. Началото на алопеция areata обикновено започва, когато човек е между 20 и 40 години. Но алопеция симптоми могат да се появят на всяка възраст. Проучванията показват, че в 82-88% от случаите, пациентите изпитват първата си поява на алопеция ареата на 40-годишна възраст. 40% от пациентите развиват симптоми на 20-годишна възраст. Ако симптомите на алопецията се развият по-рано в живота, съществува повишен риск за по-дълъг живот от по-голямо заболяване.

диагноза

Вашият лекар ще ви попита за медицинската Ви история, медицинската история на Вашето семейство и особено за загубата на коса в семейството. Като се вгледате в симптомите и изследвате няколко от вашите косми под микроскоп, лекарят ще може да диагностицира дали е случай на алопеция ареата. Лекарят може също да извърши биопсия на скалпа, за да изключи възможностите за гъбични, тения или други инфекции. Вашият лекар може също да предложи кръвен тест, за да определи дали причината за загуба на коса е автоимунно заболяване или хормонален дисбаланс. Научете повече, като кликнете върху връзката по-долу.

Har Vokse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>