Какви са причините за затлъстяването и как да ги избегнем

При повечето хора причините за затлъстяването ядат твърде много и се движат твърде малко. Нашите съвременни начини на живот също причиняват повече хора да бъдат затлъстели. Ако консумирате голямо количество енергия от вашата диета, но не изгаряте енергията чрез упражнения и физическа активност, излишната енергия ще се превърне в мазнина. Както бе посочено по-горе, нашият съвременен начин на живот също така причинява повече хора да бъдат затлъстели. Промяната на моделите на работа, използването на технологиите, промените в размера на порциите и изградената среда са общи причини за затлъстяването, които допринасят за увеличаването на теглото.

Откъде знаеш, че си с наднормено тегло

Най-често срещаният начин е да се определи индексът на телесна маса. Индексът на телесна маса е бърз и лесен начин за идентифициране на хора с наднормено тегло или затлъстяване. Тя ви позволява да сравните теглото си с това, което се счита за “нормално” за възрастен със същата височина.

Как се изчислява индексът на телесна маса?

При възрастни:

  • Индексът на телесна маса се изчислява от вашата височина и тегло. За да намерите вашия индекс на телесна маса, умножете теглото си в паунда на 704.5. След това разделете резултата на височината си в инчове и разделете този резултат на височината си в инчове за втори път.

o Индекс на телесна маса между 25 и 29,9 се счита за наднормено тегло. o Индекс на телесна маса от 30 или повече се счита за затлъстял. Важно е да се отбележи обаче, че индексът на телесната маса оценява телесните мазнини. Тя не измерва директно телесните мазнини. В резултат на това някои хора с мускулни натрупвания, като например спортисти, могат да имат индекс на телесна маса, който ги идентифицира като наднормено тегло, въпреки че нямат излишни мазнини. При деца и тийнейджъри:

  • За да намерите индекса на телесното си тегло за детето или тийнейджъра, попитайте вашия лекар.
  • Индексът на телесна маса за деца и юноши се изчислява по различен начин, отколкото за възрастни. Това е така, защото децата все още растат, а момчетата и момичетата зреят с различна скорост. Височината и теглото на детето или тийнейджъра се сравняват с диаграмите за растеж, които отчитат възрастта и пола. Резултатът показва как индекса на телесната маса на детето или тийнейджъра за процентен процент се сравнява с други момчета и момичета от същата възраст.

o 85-ият до по-малко от 95-ти персентил се счита за наднормено тегло. o 95-ият персентил или по-голям се счита за затлъстял.

Чести причини за затлъстяване

Тук са най-често срещаните причини за затлъстяване при хората:

  • Генетика – Проучванията показват, че можете да наследите тенденция към затлъстяване. Вашият шанс да бъдете с наднормено тегло увеличава 25%, ако един или и двамата ви родители са с наднормено тегло. Наследствеността също силно влияе върху това, където носите тегло – бедрата или около средата.
  • Метаболитни – как се изразходва енергията се различава от това как ще се използва някой друг. Метаболитни и хормонални фактори не са еднакви за всички, но тези фактори играят роля при определянето на теглото. Последните проучвания показват, че нивата на грелин, пептиден хормон, който регулира апетита и други пептиди в стомаха, играят роля в предизвикването на глад и ви дават усещане за пълнота след хранене.
  • Лайфстайл – Преяждането в комбинация със заседналия начин на живот допринася за затлъстяването. Промяната на поведението ви може да повлияе на този избор на начин на живот. Ако ядете диета, в която висок процент калории идват от захар, високо съдържание на мазнини, рафинирани храни, шансовете ви ще наддават на тегло. Тъй като повече американски семейства се хранят в движение и хората търсят евтини варианти, все повече хора достигат до висококалорични и мазни храни и напитки като бързо хранене.

Двойка, че с липсата на редовни физически упражнения и става много трудно за възрастните да поддържат или губят тегло. За децата дейностите, които не изразходват енергия, като например гледане на телевизия или заседание на компютър, често стават причини за затлъстяване.

Долния ред

Макар че не можете да контролирате начина, по който тялото ви работи, можете да научите как да контролирате хранителните си навици и да промените неподвижността си, за да се справите с причините за затлъстяването. Това често отнема тежък труд и драстична промяна в начина на живот, но много хора успяват в дългосрочен план, въпреки че имат шансове да се справят с тях. Освен ако има някакво здравословно състояние, което е по пътя ви, това е в рамките на вашите правомощия да контролирате теглото си, включително решението да вземете хапче за диета, обяснено по-подробно чрез банера по-долу.

Phenq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>