Какви са причините за алопецията?

Има няколко причини за алопеция. Косопадът може да се появи като естествена част от стареенето, поради заболяване, нараняване или поради лекарства и лекарства. Алопецията е състояние на косата, при което започва да изпада купчината коса. Това причинява появата на петна от гладки и напълно без козина петна върху скалпа и други части на тялото ви. В някои случаи може да забележите, че косата ви става видимо по-тънка или се скъсва на няколко сантиметра над корените (което води до „удивителен” косъм, без действително да причинява плешиви петна. Загубата на коса, причинена от алопеция, обикновено идва и излиза и косата обикновено расте обратно в рамките на няколко месеца. Въпреки това, може да се случи така, че косата да расте обратно само в една област или косата, която расте обратно, може да бъде фина текстура и бяла.

Причините за алопеция

Има различни видове алопеция и всеки тип има свои причини. Следните алопеция причинява според вида:

  • Алопеция ареата.

Алопеция ареата е автоимунно заболяване. Автоимунно заболяване се развива, когато имунната система пропуска здрави клетки за чужди вещества. Обикновено имунната система защитава тялото ви от чужди нашественици, като вируси и бактерии. Ако имате алопеция ареата, обаче, имунната ви система погрешно атакува космените фоликули. Косъмните фоликули са структурите, от които нарастват космите. Фоликулите стават по-малки и спират да произвеждат коса, което води до загуба на коса. Изследователите не знаят какво предизвиква имунната система да атакува космените фоликули, така че точната причина за това състояние не е точно известна.

  • Белодробна алопеция.

Това състояние се причинява от трайно увреждане на космените фоликули. Някои състояния на кожата като дискоиден лупус, склеродермия и фронтална фиброзна алопеция са причинители, които водят до образуване на белези от алопеция. Тези заболявания често причиняват кожни промени, белези, обриви, груби петна над кожата и т.н., което води до загуба на космените фоликули и загуба на коса в определени области.

  • Анаген ефлувиум.

Този вид косопад е най-често причинен от лекарства като рак химиотерапия, имунотерапия и лъчетерапия. Тези терапии засягат всички бързо растящи клетки в тялото, докато са насочени към бързо растящите ракови клетки. Клетките на космения фоликул са една от клетките, които са засегнати от противоракови лекарства и лъчева терапия. Може да има тежка загуба на коса на скалпа, тялото и веждите.

  • Телогенно ефлувиум.

Telogen effluvium е временно изтъняване и загуба на коса, при която косата ви пада повече от нормалната. Косата ви обикновено се възстановява и нараства в този случай. Една от честите причини е поради хормонални промени, свързани с бременността. Емоционалният стрес, краткотрайното заболяване, операцията, тежките инфекции и хроничните заболявания като чернодробно заболяване също са причините за телогенния ефлувиум.

Начало средства за защита

Конвенционалните лечения за алопеция са изключително ограничени, но има изследвания, които подкрепят естественото лечение на алопеция. Има някои здравни специалисти, които препоръчват триене на лук или сок от чесън, охладен зелен чай, бадемово масло, розмарин, мед или кокосово мляко в скалпа. Макар че не всички от тях са подкрепени от научни изследвания, тяхната ефективност е доказана от много хора. Други алтернативни методи за лечение, като акупунктура и ароматерапия, също са доказано ефективни от някои хора. Междувременно, някои други смятат, че елиминирането на емоционалния стрес е най-полезният начин за лечение на алопеция. Всъщност емоционалният стрес е една от основните причини за алопеция. Чрез премахване на стреса, проблемът с алопецията също ще изчезне. Ако търсите друго ефективно естествено лечение за алопеция, кликнете върху банера по-долу.

Har Vokse

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>