Каква е разликата между екзема и псориазис?

Екзема и псориазис са две кожни състояния, които споделят сходства. Тук ще научите как да знаете разликата между екзема и псориазис. И двата екзема и псориазис са хронични кожни заболявания, които причиняват червени, сухи, люспести кожни обриви. Въпреки че имат сходни симптоми, основните им причини са различни. Тъй като екземата и псориазисът са сходни на външен вид, може лесно да се сбърка едното с другото. За щастие, има начини да се каже разликата между екзема и псориазис.

Основната разлика между екзема и псориазис

Следното е най-основната разлика между екзема и псориазис.

  • екзема.

Екзема е възпаление на кожата, което може да има многобройни тригери. Атопичният дерматит е най-често срещаният вид екзема. Обикновено се среща при хора с лична или фамилна анамнеза за астма, сенна хрема или други алергии и често се наблюдава при деца. Тя прави кожата по-чувствителна и по-податлива на инфекции. По всяко време в живота си можете да развиете екзема от суха кожа или химикали, които контактуват с кожата и да предизвикат дразнене или алергични реакции. Нито псориазис, нито екзема са заразни. Но докато не можете да ги предавате от човек на човек, те могат да работят в семейства.

  • Псориазис.

Псориазисът е хронично имунно-медиирано заболяване. Това означава, че имунната ви система става дисфункционална и хронично активирана, което води до промени в кожата. Той предизвиква повдигнати, червени, люспести петна по кожата или скалпа. Има множество подтипове на псориазис. Псориазисът на плаките е най-често срещаният и представлява около 80-90% от случаите на псориазис. Хората с плакатен псориазис обикновено имат рязко разграничени, повдигнати, сърбящи, болезнени червени плаки, покрити със сребристи люспи. Плаките най-често се намират на лакти и колене, но могат да се появят навсякъде.

Симптоми на екзема и псориазис

Обръщането на внимание на симптомите е най-лесният начин да разберете разликата между екзема и псориазис.

  • Местоположение.

Екземата може да се появи в неудобни места, включително и по лактите. Екземата има тенденция да се появява в “извивките” на кожата, като например мошеници на лактите и гърбовете на коляното. Псориазисът може да се появи и на лактите и коленете. Въпреки това, и двете могат да се появят на лицето, задните части или скалпа, най-често при деца.

  • Сърбеж.

Сърбежът може да бъде една от значителните разлики между екзема и псориазис. Псориазисът води до лек сърбеж, докато екземата причинява интензивен сърбеж. Ако човек почеше кожата, резултатите могат да бъдат подути, чувствителни и дори сурова кожа. Екзема сърбеж обикновено е по-лошо през нощта.

  • Възраст на възникване.

Децата са склонни да изпитват екземи с по-висок процент от възрастните. Екземата има тенденция да отслабва на възраст около 5 или 6 години. Въпреки това, някои млади хора могат да имат избухвания по време на пубертета. Псориазисът обикновено се развива на възраст между 15 и 35 години. Бебетата рядко имат псориазис. Смята се, че 1% от децата имат псориазис, докато 10% от децата имат екзема.

  • Допълнителни симптоми.

Псориазисът понякога може да предизвика скованост на ставите, както и подуване. В допълнение, псориазисът може да засегне и ноктите. Екземата обикновено не включва тези области, особено по отношение на подуване на ставите.

Лечения за екзема и псориазис

Има разлика между екзема и псориазис, но те се третират по подобен начин. Не винаги можете да ги излекувате, но можете да контролирате и управлявате болестите. Лечението от първа линия при леки до умерени случаи на екзема и псориазис е локално лечение, обикновено крем. И за ваша информация, Revitol има най-добрите продукти за лечение на кожни заболявания. Основана през 2002 г., Revitol бързо се превърна в надеждно име в естествената грижа за кожата, здравето и красотата. Revitol е уважавана компания, която използва билкови или изцяло натурални съставки в техните продуктови линии за грижа за кожата. Те са изградили репутацията си на надеждни и надеждни доставчици на безопасни и ефективни продукти, които подобряват начина на живот на хората. За лечение на екзема има Revitol Eczema Cream. Междувременно Revitol Dermasis Psoriasis Cream е разработен специално за лечение на псориазис. Revitol Eczema Cream и Revitol Dermasis Psoriasis Cream могат дори да работят перфектно за леки, умерени и сериозни случаи. Отидете на официалния уебсайт на Revitol, за да научите повече за естествените им продукти за грижа за кожата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>