Каква е връзката между кето диетата и холестерола?

В тази статия ще научим за връзката между кето диетата и холестерола и как всеки от тях влияе на нашето здраве. Холестеролът често се разглежда негативно поради историческата си асоциация със сърдечни заболявания. Въпреки това, ролята му в здравето на сърцето е спорна. Прочетете, за да научите какво е холестерол, как тялото ви го използва, защо кето диетата може да доведе до промяна в нивата на холестерола в кръвта и дали трябва да се притеснявате, ако холестеролът ви се увеличи с кето-начина на живот.

Какво е холестерол?

Холестеролът е мастноподобна субстанция в тялото. Тя се произвежда от тялото ви и се намира в храната. Докато е необходимо за добро здраве, твърде много холестерол може да увреди артериите и да увеличи риска от сърдечни заболявания. Вашето тяло се нуждае от холестерол, за да работи правилно. Например, холестеролът се използва за изграждане на клетъчни стени и производство на някои хормони. Около 75% от холестерола в тялото се произвежда от черния дроб; останалото идва от храната, която ядете. Холестеролът се пренася в кръвта чрез липопротеини. Основните видове липопротеини са липопротеините с висока плътност и липопротеините с ниска плътност. Липопротеинов холестерол с висока плътност е известен като “добър” холестерол. Това е така, защото липопротеините с висока плътност помагат за премахване на холестерола от артериите, като пренасят холестерола обратно в черния дроб за изхвърляне. Липопротеинов холестерол с ниска плътност е известен като „лош” холестерол. Това е така, защото липопротеините с ниска плътност оставят холестерол във вашите артерии.

Как действа холестерола?

Преди да се потопите в повече подробности за кето диетата и холестерола, нека започнем с разглеждане на някои основни факти за това как работи холестеролът. В продължение на десетилетия холестеролът е станал лош рап, но в действителност холестеролът играе много важни роли в организма. Например, холестеролът има функции, включително:

 • Подпомагане при производството на половите хормони (включително прогестерон, естроген и тестостерон).
 • Формиране на структури на мозъка.
 • Подпомагане на умствената функция, включително при деца и възрастни хора.
 • Улеснява усвояването на мастноразтворими хранителни вещества (включително витамини А, Е, D и К).
 • Внасяне на хранителни вещества, триглицериди и други съединения в клетките, които ще се използват за енергия.

Холестеролът в нашето тяло присъства под формата на мастни киселини (липиди), които преминават през кръвния поток. Важното е да се разбере за холестерола, че балансът между липопротеините с ниска плътност и липопротеиновия холестерол с висока плътност е много важен. Ако имате по-висок липопротеин с ниска плътност, вие също искате да имате по-висок липопротеин с висока плътност, за да помогнете за изчистването на липопротеините с ниска плътност от кръвния поток.

Кето диета и холестерол: връзката

Около 32% от мъжете и 13% от жените в САЩ страдат от ниски нива на “добър” холестерол. Освен това, повечето американци нямат достатъчно добри нива на холестерол, за да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания. Тъй като хроничните състояния като диабет и сърдечно-съдови заболявания се увеличават в световен мащаб, учените са оценили методи за повишаване на нивата на “добър” холестерол. В продължение на много години лекарите използват наркотици, наречени статини, за да увеличат липопротеините с висока плътност (и по-ниски други форми на холестерол). Напоследък учените разглеждат използването на хранителни интервенции като икономически ефективни методи за оптимизиране на „добрия” холестерол и предотвратяване на появата на сърдечно-съдови заболявания. Казва се, че една от най-добрите диети за повишаване на нивото на холестерола е кето диетата.

Кето диетата влияе върху нивата на холестерола

Проучванията показват, че кето диетата може да повлияе положително на нивата на холестерола, здравето на сърцето и метаболизма по следните начини:

 • Увеличава размера на частиците на липопротеините с ниска плътност, което води до по-малък риск от оксидативен стрес
 • Подобрява съотношението на липопротеините с ниска плътност към липопротеини с висока плътност. С други думи, увеличава “добрия” холестерол, който помага да се балансират ефектите на липопротеините с ниска плътност.
 • Намалява триглицеридите, което е защитно, като се има предвид, че високите концентрации в кръвта показват повишен риск от инсулт и сърдечни проблеми.
 • Подобрява съотношението между триглицеридите и липопротеините с висока плътност.
 • Намалява инсулиновата резистентност и спомага за регулиране на нивата на кръвната захар.
 • Помага за намаляване на хроничното възпаление.
 • Помага за предотвратяване на затлъстяването чрез намаляване на глада и намаляване на приема на калории ad libitum.

Следвайки диета с кето може да балансирате нивата на холестерола, да увеличите “добрия” холестерол, да подобрите здравето на сърцето си, да предотвратите сърдечно-съдови заболявания, да намалите теглото си и да подобрите общото си здраве. Често срещано погрешно схващане е, че кето диетата увеличава нивата на „лошия” холестерол и запушва артериите, защото е толкова високо съдържание на мазнини. Въпреки това, голяма част от последните изследвания осветяват как кето диетата може да оптимизира нивата на холестерола и всъщност да подобри здравето на сърцето. Ако искате да научите повече за кето диетата и холестерола, кликнете върху банера по-долу.

Keto Diet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>