Има ли странични ефекти на CLA?

В случай на странични ефекти на CLA, проблемите са малко и много между тях и в повечето проучвания напълно не съществуват. Това е така, защото CLA, известен също като конюгирана линолова киселина, са естествени полиненаситени мастни киселини, които присъстват в продуктите на животни от преживни животни като овце и крави. За съжаление, поради промишленото производство на мляко и месо, което използва зърно за угояване на животни, а не да им позволи да се хранят естествено на трева, както е предвидено в природата, съдържанието на CLA в говеждото, млякото и млечните продукти е много по-ниско, отколкото би трябвало да бъде.

Потенциални ползи за здравето

В природата CLA се среща предимно в мастното месо и млечните продукти на преживни животни. Много дългосрочни наблюдателни проучвания оценяват риска от заболяване при хора, които консумират по-големи количества CLA. По-специално, хората, които получават много CLA от храни, са с по-малък риск от различни заболявания, включително диабет тип 2 и рак. Освен това, проучвания в страни, където кравите предимно ядат трева, а не зърно, показват, че хората с най-много CLA в телата им имат по-нисък риск от сърдечни заболявания. Този по-малък риск обаче може да бъде причинен и от други защитни компоненти на животински продукти, хранени с трева, като витамин К2. Разбира се, говеждо месо и млечни продукти, хранени с трева, са здрави по различни други причини. Така че, CLA страничните ефекти наистина съществуват?

Някои възможни странични ефекти на CLA

Една от най-големите опасения на хората, които се интересуват от използването на който и да е продукт, е безопасността и CLA не се различава. CLA обикновено се счита за безопасна и ефективна добавка, ако се използва в съответствие с указанията. Това отчасти се дължи на това, че CLA се извлича от природни източници и работи, като стимулира метаболизма на организма, за да предизвика загуба на мазнини и да стимулира мускулната печалба. Въпреки това, CLA може да се свърже с някои нежелани реакции, ако се приема над препоръчваните дози и при хора с определени медицински състояния. Ето някои от общите странични ефекти на CLA, които трябва да се внимават:

  • Странични ефекти на CLA при нормални дози.

Когато се използва в терапевтичните дози, CLA може да причини някои редки и незначими нежелани реакции, които не изискват прекъсване. Повечето от тези ефекти се появяват в стомашно-чревната система и гадене, редки изпражнения или диария и повръщане. Други леки странични ефекти на CLA са умора и киселини в стомаха. Тези странични ефекти обикновено са чести през първите две седмици от приемането на добавката, но намаляват при продължителна употреба.

  • Странични ефекти на CLA при по-високи дози.

Ако по една или друга причина завършва приемането на повече CLA добавки, отколкото се препоръчва за известно време, могат да възникнат някои умерено тежки странични ефекти. Тези нежелани реакции могат да включват необясними обриви, отоци на крайниците и затруднено дишане. Много тежките странични ефекти на CLA могат да включват следното: o Има съобщения за хипергликемия (висока кръвна захар) при някои хора, тъй като CLA може да предизвика инсулинова резистентност. o Може да е провъзпалително, както е показано от присъствието на С-реактивен протеин при хора, приемащи добавката. o По-големите дози могат действително да намалят количеството на добрия холестерол или липопротеините с висока плътност (HDLs) и това може да предразположи към хиперхолестелемия и свързаните с нея рискове. o Такива нежелани реакции могат да изискват медицинска помощ и незабавно прекъсване на добавката.

Избор на CLA допълнение

Ако не ядете много месо и млечни продукти, хранени с трева, може да се наложи да вземете добавка с конюгирана линолова киселина. Въпреки това, не всички добавки CLA се правят еднакво. Когато избирате CLA добавка, потърсете следните функции:

  • Свежест на CLA.
  • Източник на CLA.
  • Размер на КТД.

Без добавка е „вълшебно хапче“, което ще реши всичките ви проблеми. Но ако искате надеждна CLA добавка да вземе безопасно без странични ефекти, CLA-V2 е тази, на която можете да се доверите. Един CLA-V2 съдържа 80% CLA от естествения източник на шафраново масло. Така че, тази CLA добавка е естествен източник на мазнини, които подпомагат метаболизма на организма и използването на съхранени мазнини за енергия по време на тренировка, докато CLA намалява броя на мастните клетки в тялото. За допълнителна информация относно добавката CLA кликнете върху банера по-долу.

CLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>