Има ли някакъв страничен ефект на суроватъчния протеин?

Суроватъчният протеин е добавка с много ползи за здравето. Въпреки това, някои хора са притеснени за страничния ефект на суроватъчния протеин. Е, каква е истината? Някои хора смятат, че твърде много суроватъчен протеин може да увреди бъбреците и черния дроб и дори да причини остеопороза. Но всъщност суроватъчният протеин е безопасен за повечето хора. Ако обаче забележите някакви негативни странични ефекти, които според вас биха могли да бъдат свързани с него, тогава просто преустановете употребата и говорете с Вашия лекар. Страничният ефект на суроватъчния протеин може да включва гадене, подуване, спазми, умора или намален апетит, особено ако използвате големи дози.

Какво е суроватъчен протеин?

Самият суроватъчен протеин е протеинът, съдържащ се в суроватката, водната част на млякото, която се отделя от изварата при производството на сирене. Суроватъчният протеин обикновено се използва за подобряване на спортните постижения и увеличаване на силата. Суроватъчният протеин се използва и за обратната загуба на тегло при хора с ХИВ и за предотвратяване на алергични състояния при кърмачета.

Как действа протеинът на суроватката?

Суроватъчният протеин е източник на протеин, който може да подобри хранителното съдържание на храната. Суроватъчният протеин може също да има положителен ефект върху имунната система. Следва по-пълен списък на ползите от суроватъчен протеин:

 1. Подобрен състав на тялото.
 2. Загуба на тегло.
 3. По-добър метаболизъм.
 4. Мускулни глотки и възстановяване.
 5. Предотвратяване на мускулна загуба, свързана с възрастта.
 6. Подобряване на имунитета.
 7. Антиоксидантна подкрепа.
 8. Здрав черен дроб.
 9. Предотвратяване на рак.
 10. Здраво сърце.
 11. По-добро настроение.
 12. Здравове на червата.

Страничен ефект от суроватъчен протеин: факт или мит?

Както беше посочено по-горе, някои хора твърдят, че твърде много суроватъчен протеин може да увреди бъбреците и черния дроб и дори да причини остеопороза. Но истинският факт е, че тези странични ефекти на суроватъчния протеин са само митове. Те нямат надеждна научна подкрепа. Митовете се създават с малко информация и свързване. Хората са склонни просто да ги приемат, защото е по-лесно да се направи, отколкото да се открие истинската истина. В интернет можете да намерите толкова много невярна информация за страничния ефект на суроватъчния протеин, но за пореден път те са само митове.

 • Първият мит: проблем с бъбреците.

Храненето с високо протеинова храна може да повиши налягането в бъбреците и да ги накара да филтрират повече кръв, отколкото обикновено. Това обаче не означава, че храненето с високо съдържание на протеини вреди на бъбреците. Всъщност проучванията показват, че това е нормален телесен отговор и обикновено не е причина за безпокойство. Нещо повече, няма доказателства, че твърде много протеини могат да увредят бъбреците на здрави хора.

 • Вторият мит: проблем с черния дроб.

Няма доказателства, че твърде много протеини могат да увредят черния дроб при здрави хора. Всъщност, черният дроб се нуждае от протеин, за да се възстанови и да преобразува мазнините в липопротеини, които са молекули, които помагат за премахването на мазнините от черния дроб. В проучване на 11 жени със затлъстяване, приемането на 60 грама суроватъчна протеинова добавка спомогна за намаляване на чернодробната мазнина с около 21% за четири седмици. Освен това, той спомогна за намаляване на триглицеридите в кръвта с около 15% и холестерола с около 7%.

 • Третият мит: остеопороза.

Няма доказателства, че суроватъчният протеин може да предизвика остеопороза. Всъщност, суроватъчният протеин може да помогне за предотвратяване на заболяването. Яденето на повече протеини всъщност е полезно за здравето на костите. Някои проучвания показват, че възрастните хора, които са склонни към остеопороза, трябва да ядат повече протеини, за да поддържат здрави кости.

заключение

Ние не казваме, че суроватъчният протеин няма никакви странични ефекти. Повечето от реалните странични ефекти на суроватъчния протеин са леки, като гадене, подуване на корема, умора и намален апетит. Междувременно тежките странични ефекти като увреждане на бъбреците, увреждане на черния дроб и остеопороза са само митове. Тези митове се правят от хора, които не знаят истината за суроватъчния протеин. Лекият страничен ефект на суроватъчния протеин се появява само ако използвате тази добавка в твърде големи дози. Чрез консумация на суроватъчен протеин в правилната доза, няма да изпитате никакви отрицателни ефекти, вместо това ще получите големи ползи за здравето. След като прочетете тази статия, ние се надяваме, че всички ще имат голяма увереност да консумират суроватъчен протеин, за да подобрят здравето си. Щракнете върху банера по-долу, ако искате да научите повече за използването на суроватъчен протеин за подобряване на цялостното ви здраве и качество на живота.

Whey Protein

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>