Здравословна диета за цироза на черния дроб

Най-добрата диета за цироза на черния дроб е много близо до тази, от която се нуждаете за предотвратяване на заболяването. Много хора с диагноза цироза на черния дроб искат да знаят как да променят диетата си, за да подобрят здравето си. Ако имате цироза, най-добрата диета е много близка до тази, от която се нуждаете, преди да сте имали състоянието. Добро правило е, че здравословната диета е полезна за всеки; това е особено вярно, ако имате цироза. Храните като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и протеини от правилния тип и в подходящи количества са много подходящи. За насочване на най-добрата диета за цироза на черния дроб, прочетете!

Какво е цироза на черния дроб?

Цирозата е късен етап на белези (фиброза) на черния дроб, причинен от много форми на чернодробни заболявания и състояния, като хепатит и хроничен алкохолизъм. Всеки път, когато вашият черен дроб е ранен – ​​независимо дали става дума за болест, прекомерна консумация на алкохол или друга причина – той се опитва да се възстанови. При това се образува тъкан на белези. С напредването на цирозата се образува все повече и повече белези, което затруднява функционирането на черния дроб (декомпенсирана цироза). Разширената цироза е животозастрашаваща. Увреждането на черния дроб от цироза обикновено не може да бъде отменено. Но ако диагностицира чернодробна цироза и причината се лекува, по-нататъшното увреждане може да бъде ограничено и дори обърнато. Правилната диета за цироза на черния дроб е най-важната част от лечението.

Най-добрата диета за цироза на черния дроб

И така, какво трябва да ядете, за да сте сигурни, че черният Ви дроб може да функционира нормално? Ако имате цироза, трябва да ядете здравословна, добре балансирана диета. Ето препоръчваната здравословна диета за цироза на черния дроб:

 • Какво да избягвате: Не яжте храни с високо съдържание на мазнини, захар и сол. Стойте далеч от много пържени храни, включително ястия с ресторант за бързо хранене. Сурови или недостатъчно горски миди, като например стриди и миди, са категорично не-не.
 • Алкохол и здравето на черния дроб: В зависимост от състоянието на черния дроб, ограничете алкохола до не повече от едно питие на ден, ако сте жена и две напитки на ден, ако сте мъж. Но в случай на цироза трябва да избягвате напълно алкохола.
 • Яжте балансирана диета: Изберете храни от всички групи храни: зърно, плодове, зеленчуци, месо и фасул, мляко и масло.
 • Яжте храна с фибри: Fiber помага на черния дроб да работи на оптимално ниво. Плодове, зеленчуци, пълнозърнести хлябове, ориз и зърнени култури могат да се погрижат за нуждите на тялото ви.
 • Пийте много вода: предотвратява дехидратацията и помага на черния дроб да функционира по-добре.

Съвети:

 • Избягвайте солени храни, сол за готвене и сол на масата. Всичко, което има вкус на солено (като доматен сос, салса, соев сос, консервирани супи), вероятно има твърде много сол. Подправете с лимонов сок или билки, вместо със сол. Пресните храни обикновено са по-добър залог от преработените храни.
 • Прочетете етикетите на храните, когато пазарувате. Проверете количеството натрий в храните, които купувате. Твърде много натрий (или сол) в диетата може да влоши положението, защото натрият насърчава организма да задържа вода. Вашият наистина трябва да се ограничи натрий във вашата диета.
 • Избягвайте ресторанти за бързо хранене. Повечето бързи храни са с високо съдържание на натрий.
 • Не яжте прекалено често месо, особено червено месо, което е с високо съдържание на натрий. Когато е възможно, помислете за алтернативи на вегетарианството (без месо).

Допълнение да се вземе

Още едно важно нещо, което трябва да се включи в диетата за цироза на черния дроб е Liver Support Plus. Какво представлява Liver Support Plus? Това е добавка, която ви помага да подобрите здравето на черния дроб, за да удължите живота на тази важна филтрационна система. С Liver Support Plus можете да получите цялата храна, от която се нуждаете черният дроб, за да го поддържа правилно. Liver Support Plus съчетава усилията на множество натурални екстракти, които насърчават чистотата на черния дроб. Въпреки това, това лекарство не е само за да ви даде необходимите хранителни вещества. Той също така помага за:

 • Премахнете токсините от тялото, които не са били филтрирани през черния дроб.
 • Подобрете функционирането на храносмилателната система.
 • Подобрете общата си функция на черния дроб.

Ако искате да подновите черния си дроб по начин, който не изисква жертва от вас, Liver Support Plus има мощни съставки, които могат да направят разлика. Кликнете върху банера по-долу за по-подробна информация.

Liver Support

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>