Дефиниция на кандида и видове

Дефиниция на кандида: дрожди, които се намират на кожата и лигавиците, които изравняват вътрешността на много от структурите в тялото. Обикновено тя е безвредна, но ако в организма се появят промени, за да се създаде подходяща среда, тя може да причини инфекция. Има около 150 вида кандида. Повече от 20 вида, включително най-често срещаните видове кандида албиканс, могат да причинят инфекции при хората. Тези инфекции могат да се появят в ноктите, кожата и лигавиците в цялото тяло.

Познаването на дефиницията на кандида не е достатъчно

Познаването на дефиницията на кандида не означава, че разбирате какво е кандида. Ще разберете по-добре кандида, като знаете неговите типове. Следват някои видове кандида:

  • Устна млечница: Това е повърхностна, понякога повтаряща се инфекция, която засяга влажни повърхности около устните, вътре в бузите и по езика и небцето. Оралният млечница обикновено не е заразен.
  • Млечница на хранопровода (езофагит): Устната млечница може да се разпространи до хранопровода, който е свързващ пасаж между устата и стомаха.
  • Кожна кандидоза: Candida може да причини инфекции в области на кожата, които са влажни и да получават недостатъчна вентилация. Някои често срещани места включват областта на пелените при бебета; мрежи от пръсти и пръсти; слабините и гънките на задните части; кожата под големи гърди; и легла с нокти.
  • Вагинална инфекция на дрождите или вагинит на кандида: Честа е инфекцията на гърлото с вагиналната област. Ако инфекцията е налице и в вулвата (зоната около входа на вагината), състоянието е известно като вулвовагинална кандидоза. Инфекцията обикновено се появява в резултат на самозаразяване с дрождени организми от ректалния пасаж. Сексуалното предаване е възможно, но необичайно.
  • Баланит: По-рядко срещана, но еднакво дразнеща инфекция на главичката на пениса и под препуциума.
  • Системна кандидоза: състояние, което засяга само хора с нарушена имунна система, например, тези, които са ХИВ-позитивни, имат рак или са на имуносупресивни лекарства след трансплантация на органи. Candida гъбички замърсяват кръвния поток и се разпространяват в цялото тяло, причинявайки тежка инфекция. Типичните органи, които могат да бъдат засегнати, включват мозъка, очите, черния дроб и сърцето.

Едно погрешно схващане за дефиницията на кандида

Ще чуете някои лекари да твърдят, че свръхрастежът на кандида може да засегне само тези с тежко компрометирана имунна система. Например, тя може да бъде животозастрашаващо състояние сред хората, страдащи от СПИН или рак. Въпреки че със сигурност е вярно, че системната кандида може да бъде намерена сред тези пациенти, също така е вярно, че при индивиди, които не са толкова имунокомпрометирани, може да настъпи свръхрастеж на кандида. Рискови фактори като диета с висока захар и антибиотици могат да нарушат баланса на чревната ви флора и да позволят на кандидата да процъфтява. Когато медицинската общност се позовава на системна кандида, тя обикновено означава вида на животозастрашаваща кандида, която се наблюдава при пациенти, страдащи от тежко заболяване. От друга страна, когато говорим за дефиниция на кандида, това означава вида на инфекцията с кандида, която най-вече засяга чревната ви система и причинява широк спектър от симптоми като проблеми с храносмилането, главоболие и повтарящи се инфекции с дрожди.

Диета за отстраняване на кандида

Диетата за отстраняване на кандида изисква от вас да елиминирате захарта, бялото брашно, мая и сиренето, защото тези храни трябва да култивират свръхрастеж на кандида в тялото. Макар че има малко доказателства, които показват, че премахването на тези храни изчиства Кандида, според много лекари, в крайна сметка премахване на повечето или всички преработени храни от вашата диета. Чрез замяна на обработените брашна с пълнозърнести брашна и добавяне на повече пресни храни към вашата диета, най-вероятно ще се почувствате по-добре, независимо дали спирате растежа на кандида или не. Трябва да научите повече за дефиницията на кандида, за да разберете как да се отнасяте към това състояние, като кликнете върху банера по-долу.

Candida Support

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>