Дефиниция на гъбичната инфекция и профилактика

Важно е да се знае дефиницията на гъбичната инфекция, но по-важното е да се знае как да се предотврати тази инфекция. Нека поговорим за това тук. Ако някога сте имали спортно стъпало или дрождена инфекция, можете да обвинявате гъбата. Гъбата е примитивен организъм. Примери са гъби, плесен и плесен. Гъбите живеят във въздуха, в почвата, в растенията и във водата. Някои живеят в човешкото тяло. Само около половината от всички видове гъби са вредни. Някои гъби се размножават чрез малки спори във въздуха. Можете да вдишвате спорите или те да се приземят върху вас. В резултат на това гъбичните инфекции често започват в белите дробове или по кожата. По-вероятно е да получите гъбична инфекция, ако имате отслабена имунна система или приемате антибиотици. Гъбите могат да бъдат трудни за убиване. За инфекции на кожата и ноктите можете да приложите лекарството директно към заразената област. Перорални противогъбични лекарства също са на разположение при сериозни инфекции.

Дефиниция на гъбична инфекция

За да разберете правилно дефиницията на гъбичната инфекция, трябва да знаете как може да възникне тази инфекция. Повърхностни гъбични нашествия се появяват като инфекции на кожата и ноктите. Те са причинени от гъбички, които са навсякъде около нас. Гъбите процъфтяват в топли и влажни условия. Гъбичната инфекция на скалпа или тялото на човек понякога се нарича трихофития. Има, обаче, много форми на повърхностна гъбична инфекция на кожата, специфични за областите на тялото, които те засягат. Tinea versicolor е гъбична инфекция на кожата, която се появява на горната част на ръцете, гърдите и гърба. Гъбичната инфекция на ноктите е известна като онихомикоза (в някои случаи tinea unguium). Когато една гъба нахлузва в нокът или нокът на ноктите, ноктите (нокътната плоча), както и кожата под ноктите (нокътното легло) са засегнати. Candida albicans е дрожди, които всеки има в червата. При определени условия той нахлува в кожата или лигавиците. Когато засяга устата, тя се нарича орална млечница. Гъбичките могат лесно да се предават от един човек на друг, но това не означава, че гъбичката непременно ще зарази другия човек. Някои хора са по-податливи на гъбични инфекции, отколкото други. При тези хора присъствието на гъби по тялото ще доведе до гъбични инфекции.

Причината и симптомите на гъбичната инфекция

Чести гъбични инфекции се причиняват от дрожди (като кандида или маласезия фурфур) или дерматофити, като епидермофитон, микроспорум и трихофитон. Гъбичната инфекция възниква, когато гъбичните спори влязат в контакт с тялото или се вдишат. Общите симптоми на различни видове гъбични инфекции са следните:

 • Пилинг, напукване и лющене на краката (атлетичен крак).
 • Зачервяване, мехури / омекотяване, разрушаване на кожата (крак на спортиста).
 • Сърбеж с кръгъл пръстен, който може да бъде люспест (тения).
 • Сърбеж и подуване около вагината (кандида).
 • Парене / болка по време на уриниране или сексуален контакт (кандида).
 • Обезцветяване на ноктите (гъбична инфекция на ноктите на пръстите на краката).
 • Лак на ноктите (гъбична инфекция на ноктите на пръстите на краката).
 • Суха, сърбяща, люспеста кожа (гъбична инфекция на кожата).
 • Зачервяване в слабините или задните части (джогинг).

Лечение и профилактика на гъбични инфекции

Познаването на дефиницията на гъбичната инфекция няма никакво значение, ако не знаете лечението и превенцията на тази инфекция. Е, трябва да знаете, че са налице специфични противогъбични терапии (директно прилагани върху кожата или приемани през устата). Понякога лечението трябва да продължи много месеци. Предотвратяване:

 • Изключване на хора с гъбични инфекции от грижи за деца, предучилищна възраст, училище или работа до деня след започване на подходящо лечение.
 • Близките контакти (хората, които имат домашен или близък физически контакт) трябва да бъдат проверявани за признаци на инфекция. Контакт е всяко лице, което е било достатъчно близо до заразено лице, за да бъде изложено на риск от заразяване с това лице.
 • Следвайте доброто миене на ръцете, прането и поддържането на чисти техники. Редовно почиствайте пода.

Ако се нуждаете от повече информация за лечението и профилактиката на гъбична инфекция, можете да кликнете върху банера по-долу.

Candida Support

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>