Големите предимства на CLA за бодибилдинг

Може да изглежда странно да се използва CLA за бодибилдинг, но това е, което науката предполага! Тази мастна киселина може да намали телесните мазнини, като същевременно увеличава чистата мускулна маса. CLA е технически транс-мазнина, но естествено е представена в човешките източници на храна и различна от промишлено произведените транс-мазнини, като растително масло. Подобно на много естествени агенти, CLA има органично, значимо място в нашата диета. Поради някои положителни резултати в проучванията, често се препоръчва използването на CLA за културизъм и изгаряне на мазнини.

Потенциални ползи от CLA за културизъм

Ето потенциалните ползи, предлагани от CLA за културизъм:

  • Загуба на тегло и повишена скорост на метаболизма.

Основната причина да се използва CLA за бодибилдинг е връзката му с теглото. Ние разбиваме някои от механизмите, които обясняват как CLA може да направи това. o Намаляване на телесните мазнини. Документираната полза от CLA за намаляване на телесните мазнини се обяснява с две основни теории за действие:

  1. Намаляване на усвояването на липиди в адипоцити (мастни клетки) чрез инхибиране на специфичен ензим, наречен липопротеин липаза.
  2. Намаляване на натрупването на триацилглицерол в мастните клетки. Триацилглицеролът е липид в кръвта, който позволява прехвърляне на глюкоза и мазнини от черния дроб.

o Повишаване на метаболизма. CLA участва в редица метаболитни реакции, които регулират мастната тъкан в тялото. Смята се, че чрез увеличаване на основния метаболитен хормон, CLA действа, за да промени съотношението на телесните мазнини към мускулите и да увеличи разходите за енергия.

  • Повишен мускулен растеж.

Въпреки понижението на телесните мазнини, често не се наблюдава цялостно намаляване на теглото. Това е така, защото CLA е доказано, че ефективно увеличава съотношението мускул към мазнини и действа за повишаване на растежа на чистата мускулна маса. Тъй като мускулите са метаболитно активни, увеличаването на мускулната маса означава, че тялото изгаря повече калории в покой. Това означава, че колкото повече мускули имате при работа, толкова повече енергия ще ви е необходима, когато сте в покой.

Други ползи от CLA

Ползите от CLA за бодибилдинг не винаги получават внимание, особено за тези, които са по-фокусирани върху здравните проблеми. Някои хора просто искат здравни добавки, които могат да им помогнат да подобрят имунната система и да намалят нивата на холестерола и кръвната захар. За щастие, CLA може да направи всичко това. Ето какво може да направи CLA за вашето здраве:

  • Намалява нивата на холестерола и кръвната захар.

Показано е, че CLA спомага за понижаване на кръвното налягане, инсулиновата чувствителност и нивата на кръвната захар, намалявайки риска от атеросклероза и сърдечно-съдови заболявания.

  • Поддържа имунната система.

При редовни диети и физически упражнения, тялото може да се спусне и да стане по-податливо на болести. Въпреки това, допълването с CLA може да помогне за засилване на имунната система. В няколко проучвания е доказано, че CLA повишава реакцията на имунната система и може да действа за предотвратяване на катаболните (разрушаване на тъканите) ефекти на имунната система по време на заболяване.

Източници на CLA

CLA може да се намери в редица обичайно консумирани храни, по-специално животински продукти, включително месни и млечни (не обезмаслени) продукти. По-конкретно, той се намира в месото от преживни животни (като крави и агнета, които абсорбират хранителни вещества в специализиран стомах чрез ферментация на растителна основа, като трева). За да получите всички предимства на CLA за бодибилдинг, количеството, консумирано само чрез диета, не винаги е достатъчно. CLA таблетки и капсули могат да се добавят към вашия план за хранене и режим на обучение. Те също така облагодетелстват вегетарианци, които не консумират CLA чрез месни източници. Кликнете върху банера по-долу, за да намерите най-добрата CLA добавка за културизъм.

CLA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>