Всичко за спортното хранене за вегетариански спортисти

Спортното хранене за вегетариански спортисти е сложно; това зависи от индивида, за кой спорт се тренират и какъв е обемът им на обучение. Вегетарианците обикновено издържат на всички въпроси, свързани с храненето. Как получавате протеина си? А желязото? Ядете ли достатъчно B-витамини? Когато става въпрос за вегетариански спортисти, тези въпроси се усилват. Възможно ли е дори да подхранвате вашето обучение и възстановяване като вегетарианец? Разбира се, че е!

Заден план

Веганските спортисти имат специални предизвикателства да посрещнат нуждите си от хранителни вещества, но при внимателно планиране те могат да отговорят на изискванията за обучение и състезания с голям обем. Въпреки че няма много изследвания за спортното хранене за вегетариански спортисти, някои спортисти твърдо се обръщат към веганските диети от грижата за околната среда, хуманното отношение към животните и възприеманите ползи за здравето.

Идеално спортно хранене за вегетариански спортисти

Ако можем да обобщим спортното хранене за вегетариански спортисти в няколко изречения, би било така: бързосмилащите въглехидрати са полезни преди тренировка (тъй като мускулите предпочитат глюкоза за енергия) и храненето след тренировка трябва да включва добър източник на протеини, качество въглехидрати и антиоксиданти. Нека сега прескочим дискусията преди тренировка и да се съсредоточим само върху храненето след тренировка. Като цяло, храненето след тренировка има три специфични цели: попълване на гликогена, намаляване на разпадането на протеини и увеличаване на синтеза на протеини. Когато тренирате, тялото ви използва съхранена енергия (гликоген), за да ви захрани чрез вашата дейност. Когато приключите, трябва след това да попълните тези загубени хранителни вещества, в допълнение към протеина за възстановяване на мускулите. Обикновено ще виждате препоръки от 3: 1 въглехидрати за протеини за оптимално възстановяване и възстановяване на мускулите, но не смятаме, че трябва да е толкова твърдо. Освен ако не тренирате за конкретна конкуренция, правилата са много по-спокойни. За повечето хора, като закуска, която съдържа и въглехидрати и протеини е ефективна, в идеалния случай в рамките на 20-30 минути от упражняване. Спортното хранене за вегетариански спортисти може наистина да направи разлика, дори и за тези, които са случайни трениращи. Доброто хранене след тренировка може да подобри възстановяването, да намали мускулната болезненост, да увеличи способността за изграждане на мускули, да подобри имунната функция и да подобри способността за използване на мастните депа.

Това, което вегетарианските спортисти могат да ядат

Всъщност вегетарианската диета може да се вмести добре в плана за обучение на спортиста. При изваждане от уравнението на месо, птици, млечни продукти, риба и други животински продукти, вегетарианската диета е по-висока в въглехидратите, които са основното гориво за спортистите. Зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, ядки и семена съдържат качествени въглехидрати, витамини, минерали и фибри. Източниците на растителни протеини също са с ниско съдържание на наситени мазнини и не съдържат холестерол, поддържайки здрава сърдечно-съдова система. Добрите източници на протеини за вегетариански атлети включват киноа, кафяв ориз, обогатени с протеини тестени изделия, ядки, тофу, соево мляко, соево кисело мляко, соево сирене, фъстъчено масло, фасул и грах.

Достатъчно ли са храни на растителна основа?

Въпреки това, спортистите имат някои специални съображения, които трябва да вземат под внимание, когато следват вегетариански диети. Приемът на витамин В12 трябва да се следи внимателно, тъй като този хранителен елемент се намира само в животински храни. Веганите могат да получат този витамин чрез укрепени хранителни дрожди или чрез добавки. Вегетарианските спортисти могат да задоволят хранителните си нужди с храни, но добавки за спортно хранене за вегетариански спортисти съществуват. Ако сте спортист, който се нуждае от спортна добавка, за да отговори на вашите хранителни нужди, потърсете този, който съдържа 100% натурални съставки. Добавката, която приемате, трябва да е в състояние да повиши енергийните нива, да увеличи максимално мускулните печалби в салона, да увеличи цялостната тренировка без странични ефекти. Уверете се, че спортната добавка е добра рецепта на аминокиселини, висококачествени протеини, витамини, жен-шен или BCAAs. Също така трябва да съдържа съставки, които да помогнат за подобряване на притока на кръв и кислород към мускулите. Можете да кликнете върху банера по-долу, за да намерите най-добрата добавка за спортна храна за вегетариански спортисти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>