Видове гъбични инфекции, които трябва да знаете

Гъбичните инфекции често са причинени от гъби, които са често срещани в околната среда. Те обикновено не са опасни, но някои видове гъбични инфекции могат да бъдат вредни за здравето. Гъбите са навсякъде. Има милиони различни видове гъбички на земята, но само около 300 от тях са известни, че правят хората болни. Гъбите живеят на открито в почвата и върху растенията и дърветата, както и на много вътрешни повърхности и върху човешката кожа. Повечето гъбички не са опасни, но трябва да са наясно с някои видове гъбични инфекции, защото те могат да бъдат вредни за здравето.

Преглед на гъбичната инфекция

Гъбите обикновено правят домовете си във влажни зони на тялото, където повърхностите на кожата се срещат: между пръстите на краката, в областта на гениталиите и под гърдите. Чести гъбични инфекции се причиняват от дрожди (като кандида или маласезия) или дерматофити, като епидермофитон, микроспорум и трихофитон. Много такива гъби живеят само в най-горния слой на епидермиса (stratum corneum) и не проникват по-дълбоко. Затлъстелите хора са по-склонни да получат тези инфекции, защото имат прекомерни кожни гънки, особено ако кожата в кожата се раздразни и разруши. Хората с диабет са склонни да бъдат по-податливи на гъбични инфекции.

Пет общи вида гъбични инфекции

Следните видове гъбични инфекции са често срещани и не са опасни. Ако не се лекуват бързо и правилно, гъбичните инфекции могат да повлияят негативно на здравето ви.

  • Кракът на атлет.

Гъбична инфекция на краката със сърбеж, лющене и зачервяване. Той може да бъде причинен от редица различни гъбички, включително трихофитон, епидермофитон и микроспорум.

  • Тения.

Трихофития може да се появи под формата на червен или сребрист обрив навсякъде по тялото. Обикновено е с форма на пръстен и най-често се причинява от гъбичката trichophyton rubrum.

  • онихомикоза.

Гъбична инфекция на ноктите на краката или ноктите, която може да включва всеки компонент на нокътя, включително матрицата, леглото или чинията. Тя може да причини болка, дискомфорт и обезобразяване. Онихомикозата се причинява от различни гъбични организми, като най-често е дерматофит. Мая и плесени също причиняват инфекции на ноктите.

  • Tinea versicolor.

Често срещано състояние, което причинява малки участъци от кожата да станат люспести и обезцветени. Те могат да бъдат по-тъмни или по-леки от заобикалящата кожа, или дори червено или розово. Състоянието се причинява от дрожди, наречени маласезия, които живеят на кожата на повечето хора, без да причиняват никакви проблеми.

  • Кожна кандидоза.

Тя може да включва почти всяка област на кожата на тялото, но най-вече се появява в топли, влажни, набръчкани места като мишниците и слабините. Кандида е най-честата причина за обрив на пелени при кърмачета. Кандида е често срещана и при хора с наднормено тегло или с диабет. Антибиотиците, стероидната терапия и химиотерапията увеличават риска от кожна кандидоза. Candida също може да причини:

  • Инфекции на ноктите.
  • Инфекции на ъглите на устата.
  • Устна млечница (форма на инфекция на влажната лигавица на устата).
  • Вагинални инфекции на дрожди.

За лечение на гъбични инфекции

Гъбичните инфекции са често срещани при хората. Повечето видове гъбични инфекции обикновено не са много сериозни, ако се лекуват бързо и правилно. Всеки, който има отслабена имунна система, е по-вероятно да се зарази с гъбична инфекция, както и всеки, който приема антибиотици. Лечението на рака и диабетът също могат да направят човек по-податлив на гъбични инфекции. Кремовете над рецепта или рецепта могат да се използват за лечение на повечето видове гъбични инфекции. Въпреки това, тежките инфекции могат да изискват допълнителни методи. Предприемането на превантивни действия е всъщност най-добрият начин да се избегнат гъбични инфекции. Винаги е най-добре да уведомите Вашия лекар при ранните симптоми на инфекция, за да избегнете евентуални сериозни състояния. Различни видове гъбични инфекции могат да бъдат лекувани лесно, ако работите директно с Вашия лекар. Кликнете върху банера по-долу, за да научите повече за лечението на гъбични инфекции.

Candida Support

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>